Când va adera Ucraina la Uniunea Europeană?

Pe 28 februarie 2022, în plin război cu Rusia, președintele Volodimir Zelenski a semnat o cerere oficială de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Liderul de la Kiev a argumentat într-un discurs emoționant că țara sa merită să fie primită în familia europeană, pe care acum o apără de agresori.

În mod normal UE nu spune ”nu” nimănui: dacă o țară aspirantă corespunde, în linii generale, criteriilor de aderare, atunci aceasta beneficiază de o perioadă de tranziție pentru adaptarea la acquis-ul comunitar, având statut de candidat. Este greu de imaginat că cineva în Comisia Europeană ar fi refuzat formal cererea Ucrainei înainte de conflictul armat cu Rusia.

De ce UE?

Semnarea cererii de aderare la UE sub canonada puștilor este, însă, un gest mai mult simbolic, necesar pentru a ridica moralul apărătorilor, deoarece din punct de vedere politico-militar nu are cum să-i ajute pe ucraineni. Uniunea Europeană nu este tocmai un bloc militar, capabil să se apere de amenințări externe majore cum este Rusia sau China, iar după plecarea Marii Britanii – o putere nucleară – este și mai dependentă de Statele Unite în materie de apărare.

În circumstanțele actuale, NATO ar fi, totuși, structura mai relevantă decât UE pentru asigurarea securității naționale. Dacă comparăm procesul de lărgire a NATO cu cel al UE, vom vedea că majoritatea absolută a membrilor Uniunii Europene au intrat în UE după ce au fost primiți în Alianța Tratatului Nord-Atlantic.

Ar putea oare Ucraina adera la UE fără a deveni membru NATO? Probabil că da, mai ales că există precedente: Austria, Finlanda, Suedia.

Harta cu țările europene - membre NATO. Imagine: mappr.co

Doar victoria deschide calea în UE

 

Disponibil doar pentru abonati. Vizibil 12% intrare

sau


  • Acces rapid la conținut
  • Fără înregistrare
  • Fără abonament
  • Valabil pe durata sesiunii
  • Plată securizată