Cum războiul ucide știința în Ucraina și Rusia


Invazia armatei ruse în țara vecină pune o cruce mare pe dezvoltarea științelor și sectorului IT atât în Ucraina, cât și în Federația Rusă: programatorii și cercetătorii în masă părăsesc ambele state.

Exodul de savanți în diverse domenii și specialiști de nivel înalt în tehnologii informaționale a luat proporții biblice în Ucraina și Rusia, deși din diverse motive. Dacă comunitatea științifică din Ucraina fuge de război, cei din Rusia încearcă să scape de represiuni.

Din cauza luptelor și bombardării orașelor au fost închise majoritatea celor peste 800 de universități, iar aproape 2 milioane de studenți – inclusiv mai mult de 76.000 de străini – au întrerupt studiile, potrivit informațiilor Ministerului Educației și Științei din Kiev. Numai în Harkiv, al doilea cel mai mare oraș ucrainean, erau 35 de universități și 300.000 de studenți.

Au fost închise, de asemenea, școlile, colegiile și instituțiile de învățământ special. De asemenea, în Ukraina a fost suspendată activitatea unei mari părți a instituțiilor de cercetare și laboratoarelor, preponderent în partea de est a țării, iar multe experimente și cercetări ar putea să nu fie finalizate vreo dată.

Ucrainenii aleg, de obicei, să emigreze în Uniunea Europeană, preponderent în Polonia sau Germania, iar rușii – care nu au posibilitatea să călătorească spre vest – au inundat țările din Caucaz și Asia Centrală, în particular fostele republicii sovietice Armenia, Georgia, Uzbekistan, Kazahstan și Kîrgîzstan.

Numai în Georgia s-au refugiat circa 25.000 de ruși în prima săptămână de război. Natalia Vasilieva, un economist rus, a estimat numărul compatrioților care au părăsit Rusia de la începutul invaziei la peste 200.000.

Unii pleacă mai departe, spre alte destinații, via Turcia sau Israel. Aceste fapte sunt semnalate de o serie de publicații ucrainene, rusești și occidentale.

Pe de altă parte, colaborările Occidentului cu oamenii de știință din Rusia au încetat practic definitiv după începutul invaziei, iar unele instituții de cercetări au fost deconectate de finanțările din SUA și UE încă din timpul războiului în Donbas.

Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN) este una dintre cele mai recente instituții care au întrerupt relațiile cu știința din Rusia. La solicitarea Ucrainei, CERN i-a disponibilizat pe cei circa 1.000 de colaboratori ruși.

Peste 3.000 de jurnaliști savanți ruși au semnat o scrisoare deschisă către conducerea de la Moscova cu rugămintea de a opri războiul. 

Surse: Novaya Gazeta, BBC, The_Scientist, CNN, Ukrinform, Focus