Investigație: țările UE au continuat să vândă armament Moscovei, în pofida embargoului

Rusia a rămas, totodată, piața nr.2 pentru exporturile de armament din Ucraina, chiar și după anexarea Crimeii în 2014, fapt ce provoacă nedumerire.

Aceste concluzii se conțin într-o investigație transfrontalieră a echipei multinaționale ”Investigate Europe”, care a descoperit că Rusia a cumpărat arme și echipamente militare de la membrii Uniunii Europene până la începutul anului 2020.

Europenii au exportat în Rusia diverse proiectile, rachete, bombe, torpile, avioane, unități navale, vehicule blindate și de teren, echipamente electronice, etc. – și asta în pofida embargoului total la livrările de armamente după anexarea Crimeii în 2014.

Datele obținute de ”Investigate Europe” arată că țările-membre ale UE au câștigat € 346 de milioane din tranzacțiile cu guvernul de la Moscova.

Unele dintre aceste echipamente au fost surprinse în războiul declanșat de Kremlin în Ucraina în februarie 2022.

Care țări au vândut armament Rusiei

Până la invazia care a început luna trecută, Rusia a fost un client important pentru Occident, iar Ucraina abia recent a reușit să convingă Europa și America să trimită arme letale pentru a se apăra.

Potrivit rapoartelor prezentate de Proiectul de Lucru al Consiliului pentru Exportul de Arme Convenționale (COARM), o structură a Consiliului European, care au fost analizate de ”Investigate Europe”, o treime din țările UE au exportat arme în Federația Rusă. Cel puțin 10 din cei 27 de membri au făcut afaceri cu Kremlinul.

Astfel, în perioada 2015-2020 au vândut ”echipamente militare” Franța, Germania, Italia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Finlanda, Slovacia și Spania. Sub această descriere au încăput diverse proiectile, rachete, bombe, torpile, avioane, vehicule blindate și de teren, nave maritime, mitraliere, și altele.

Potrivit textului deciziei UE 2014/512/CFSP din 31 iulie 2014 privind comercializarea de armament Rusiei, cu începere din anul 2014, ”vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul direct sau indirect de arme și materiale conexe de toate tipurile, inclusiv arme și muniții, vehicule și echipamente militare, echipamente paramilitare și piese de schimb, prin urmare, către Rusia de către cetățeni ai statelor membre sau din teritoriile Statelor-Membre sau care utilizează navele sau aeronavele sub pavilionul lor sunt interzise indiferent dacă provin sau nu de pe teritoriile lor”.

Această decizie a fost reacția UE la anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea și proclamarea republicilor Donețk și Luhansk.

Business as usual

Decizia respectivă, însă, avea o mulțime de portițe pentru a ocolo embargoul – inclusiv clauza ce permite executarea contractelor semnate până la 1 august același an – și țările menționate au profitat de ele, notează consorțiul jurnaliștilor de investigație.

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment