Savanții au descoperit în meteoriți încă două nucleobaze necesare pentru viață


Teoria precum că ingredientele care formează ADN-ul și ARN-ul provin din cosmos prinde un contur tot mai pronunțat.

O echipă de cercetători de la Universitatea Hokkaido din Japonia a publicat un studiu în care afirmă că a descoperit două dintre cele cinci nucleobaze care formează acidul dezoxiribonucleic (ADN) și acidul ribonucleic (ARN), fără care nu este posibilă viața așa cum o cunoaștem noi.

Cele două nucleobaze sunt purina și pirimidina, detectate în trei meteoriți care au căzut în Canada, SUA și Australia, respectiv, în perioada cuprinsă între 1950 și 2000, au precizat savanții pentru revista ”Nature”. Până recent ele nu puteau fi văzute din lipsă de tehnologii adecvate acestui tip de cercetări.

Anterior a fost confirmată și prezența altor trei blocuri esențiale pentru viață a în corpuri cerești.

Autorii studiului notează că depistarea tuturor cinci nucleaobaze - citozina, guanina, adenina, thimina și uracil – în meteoriți și asteroizi este o dovadă că ingredientele vieții pe Pământ au fost aduse din spațiu. Purina este un compus organic din pirimidină și imidazole, iar pirimidina are trei derivați: citozina, thimina și uracil.

De la cea mai mare balenă până la cel mai mic parazit, viața așa cum o știm noi are forme diferite. Cu toate acestea, toate organismele sunt construite din aceleași șase elemente esențiale: carbon, hidrogen, azot, oxigen, fosfor și sulf.

Deși ADN și ARN au fost decodate și oamenii au învățat să creeze forme noi de viață, detaliile privind apariția vieții acum câteva miliarde de ani încă rămân în domeniul misterului.

Meteoriții sunt obiecte de proveniență cosmică, ajunse pe suprafața Pământului ca urmare a arderii incomplete în atmosferă a meteoroizilor - bucăți de diverse dimensiuni de fier și rocă, rezultate în special în urma coliziunii dintre asteroizi sau dezintegrării cometelor.

Tipuri de meteoriți: pietros și fero-metalic. Imagine: Geology.com