[video] Ce afecțiune își tratează delfinii cu ajutorul coralilor?


Mamiferele își freacă corpul de corali și bureți de mare pentru a obține compuși antimicrobieni, cu care par să scape de iritații sau paraziți.

Cercetătorii Universității din Zurich, Elveția, în colaborare cu colegii Universității Justus-Liebig din Germania, au publicat în revista iScience un studiu, în care constată că cetaceele cu bot de sticlă din zona Indo-Pacifică (Tursiops aduncus) se freacă în mod deliberat de anumiți corali și bureți de mare specifici, pe care le provoacă să elibereze mucusul. 

După analiza secrețiilor animalelor nevertebrate marine din grupurile Rumphella aggregate și Sarcophyton sp. (corali), precum și Ircinia sp. (bureți), autorii studiului au ajuns la concluzia că astfel delfinii au învățat să folosească anumite organisme – plante și animale – în scopuri medicinale.

Delfinii își freacă burta, spatele sau înotătoarele de organismele respective pentru a-și trata, cel mai probabil, afecțiunile sau infecțiile pielii, deoarece mucusul conține un amestec de compuși bioactivi cu antimicrobieni, hormoni și proprietăți citotoxice, au precizat cercetătorii.

Asta se întâmplă când sunt în grup sau singuri, înainte sau după somn. Comportamentul dat este transmis de la părinți la generațiile tinere - puii repetă manevrele adulților și învață proprietățile obiectelor de care se ating.

În mostrele de corali și bureți de mare, ridicate de pe fundul Mării Roșii, echipa de ceretători a descoperit 17 metaboliți diferiți, dintre care unii sunt noi pentru savanți. Toate trei specii conțin compuși antibacterieni, iar unul dintre corali are și hormoni.

Deoarece reglementările internaționale interzic experimentele cu delfini, cercetătorii nu au putut demonstra cu o certitudine de 100% precum că cetaceele sub observație se tratau cu secrețiile de coral și bureți, lăsând în textul studiului o remarcă în acest sens.

Alți savanți consideră că delfinii, de fapt, încearcă în acest mod să scape de o mâncărime banală sau pentru a primi plăcere, sau folosesc mucusul în scopuri de camuflare, ascunzându-și mirosul natural fie pentru vânătoare, fie pentru a evita prădătorii.

Acest aspect lasă spațiu pentru continuarea cercetărilor în domeniul interacțiunii delnifilor și altor mamifere maritime cu plantele și alte animale acvatice.

De notat că multe animale au învățat să se trateze de anumite infecții sau să îndepărteze paraziții din/de pe corp. Cimpanzeiii consumă ierburi specifice pentru a scăpa de viermi intestinali, iar capucinii scurg toxinele milipedelor în blană ca să țină țânțarii la distanță. Furnicile păstrează rășină în cuiburi împotriva patogenilor, iar păsările alungă căpușele din cuiburi cu mucuri de țigară.