Câte civilizații ostile oamenilor există în galaxia noastră?


Numărul popoarelor extraterestre neprietenoase a fost calculat de un cercetător spaniol în cadrul unui studiu publicat într-o revistă de știință.

Cercetătorul Alberto Caballero, doctorand în domeniul soluționării conflictelor la Universitatea Vigo din Spania, a estimat că în galaxia Calea Lactee există un număr foarte mic de civilizații extraterestre războinice.

Caballero a făcut calculele – și a scris un studiu la tema dată – în baza experienței oamenilor, care au o istorie bogată în războaie și invazii de tot felul. Studiul a fost acceptat spre publicare pe portalul de lucrări științifie Arxiv al Universității Cornell.

Dacă presupunem că extratereștrii seamănă cu oamenii, adică sunt războinici și predispuși să invadeze teritoriul altora, atunci există o probabilitate destul de mare ca un anumit număr să reprezinte o potențială amenințare pentru pământeni, consideră savantul.

El a argumentat în lucrarea sa că ”motivul pentru care nu au existat încercări serioase de a trimite un mesaj radio către o exoplanetă potențial locuibilă este că nu a existat o dezbatere internațională cu privire la posibilitatea de a face acest lucru […] deoarece există o teamă predominantă în comunitatea științifică precum că mesajul ar putea fi recepționat de o civilizație extraterestră rău intenționată”.

O astfel de civilizație ar putea fi mai avansată decât cea care guvernează Terra și ar putea fi atrasă de subjugarea cu forță și exploatarea resurselor planetei noastre, a notat autorul, precizând că riscurile sunt minime în cazul în care civilizația inteligentă care preia mesajele de la pământeni este mult mai avansată tehnologic în comparație cu oamenii.

Estimarea probabilității ca o civilizație inteligentă să fie rău intenționată se bazează pe probabilitatea ca omenirea să reprezinte aceeași amenințare pentru ei, odată ce devine o civilizație de tip 1 după Scara Kardașev, capabilă de călătorii interstelare în apropierea Sistemului Solar.

Pentru început, savantul a identificat toate invaziile militare care au avut loc pe Pământ în perioada cuprinsă între anii 1915 și 2022. În cazul războaielor mondiale au fost luate în considerație doar primele țări care și-au invadat vecinii sau alte state, fără țările care au fost provocate să procedeze la fel fiind atrase în conflict. De asemenea, Caballero a exclus războaiele civile și ciocniri armate de frontieră.

El a identificat 51 de țări, majoritatea cărora se fac vinovate de o singură invazie în perioada dată, dar există și recidivi: Rusia – 10, Israel – 11, SUA – 14, Vietnam – 10.

Folosind formule complexe, în care pe rol de variabile sunt bugetele individuale pentru apărare, numărul total de state pe Terra (195), numărul exoplanetelor potențial habitabile (40 de miliarde), consumul mediu global de energie (3.14E13 watts), ritmul de creștere a consumului de energie (2,24% anual), numărul probabil de civilizații inteligente (15.785) și numărul civilizațiilor care ar putea recepționa semnalele trimise în spațiu de oameni.

În final, numărul de civilizații ”însetate de sânge uman” se ridică la 0,22, iar probabilitatea de invazie a Pământului este cuprinsă între 0,026% și 0,028% în cazul unei civilizații de tip Zero (cum sunt și oamenii în prezent), și sub 0,0014% în cazul civilizației de tip 1.

Potrivit cercetătorului, oamenii vor deveni o civilizație de tip 1 în 260 de ani.

Probabilitatea ca Pământul să fie distrus de un asteroid este de câteva ori mai mare, a subliniat savantul.

Cercetătorul spaniol a subliniat că toate rezultatele obținute sunt bazate pe presupunerea precum că extratereștii ar avea un comportament similar oamenilor și pe experiența umană din trecut, și astfel ar putea să nu fie adevărate.

Deși nu este astrofizic, Alberto Caballero a publicat anterior un studiu cu privire la originea semnalului ”WOW!”, pe care Institutul SETI l-a recepționat în anul 2020. Această lucrare i-a adus notorietate în mediul astronomilor preocupați de căutarea inteligenței extraterestre.

Până în prezent astronomii au descoperit 5.000+ exoplanete, potrivit raportului NASA. Cea mai apropiată de noi, cu condiții similare cu cele pe Terra și dimensiune comparabilă, este Kepler-1649c. Se află la 301 ani-lumină, în constelația Cygnus.

***

Salut, dragă cititor. Ajută-ne să menținem acest site cu tematica științelor și tehnologiilor pe linia de plutire. O persoană informată este mai bogată și mai fericită. Te invităm să devii finanțator al sitului de noutăți din știință și tehnologii, vom recunoscători pentru orice suport financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania:

În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501

Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass media

Vom aprecia dacă vei da un share acestui articol și decizi să ne urmărești pe social media.