Ce-i va spune troika liderilor UE președintelui Zelenski în Kiev?


Acest articol conține o compilație de subiecte: diamantele ruse, iahtul oligarhului Kerimov, apărarea Severodonețkului, combatanți americani în Ucraina, etc.

Criticați în Ucraina pentru ”suport anemic”, liderii Germaniei, Franței și Italiei au întreprins o călătorie în capitala ucraineană, la câteva zile după vizita la Kiev a președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen. SUA, între timp, aprobă un nou pachet de asistență militară pentru ucraineni.

Pregătirile pentru călătoria celor trei cu trenul au fost organizate în secret, pe motiv de securitate, iar publicul a fost informat post-factum. Cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și prim-ministrul italian Mario Draghi vor avea întâlniri cu președintele Volodimir Zelenski, care așteaptă răspuns la solicitarea Ucrainei de a fi admisă în Uniunea Europeană.

Deși Ucraina nu corespunde cerințelor de aderare, majoritatea membrilor UE au răspuns afirmativ solicitării și s-au pronunțat pentru acordarea statutului de candidat la intrarea în bloc. Acesta ar putea fi subiectul principal al discuțiilor cu Zelenski la Kiev.

În SUA, între timp, președintele Joe Biden a obținut aprobarea în Congres a unui pachet de asistență militară în valoare de 1 miliard de dolari. America va trimite ucrainenilor arme grele și ușoare, inclusiv 18 noi sisteme de artilerie de tip howitzer, cu vehicule tactice pentru tracțiune, și 36.000 de obuze pentru ele. Armata ucraineană va primi, de asemenea, două sisteme de apărare a coastei maritime de tip ”Harpoon”, pentru a ține la distanță flota rusească.

Situația în Severodonețk

Forțele ruse au înaintat un nou ultimatum ucrainenilor de a preda armele și orașul Severodonețk, pe care rușii îl controlează în proporție de 80%. După ce au fost aruncate în aer câteva poduri peste râul Doneț, livrarea de muniții și proviziilor apărătorilor a devenit mai dificilă, la fel ca și retragerea militarilor și evacuarea civililor.

Cele mai crâncene lupte se dau acum la uzina de preparate chimice Azov, care ar putea repeta soarta Azovstal în Mariupol. Ca și toate întreprinderile mari construite în perioada sovietică, uzina Azov a fost proiectată pentru a rezista unui asediu de durată sau unei explozii nucleare de tipul celei din Hiroshima în 1945.

În prezent unui apărător ucrainean în zona respectivă îi revine cel puțin câte 3 atacatori ruși, potrivit serviciilor de spionaj britanice. Ucrainenii sunt temporar avantajați de prezența buncărelor pentru adăpost și a complexelor rezidențiale abandonate, de unde pot riposta eficient.

Căderea orașului Severodonețk va deschide Moscovei calea pentru ieșire la hotarele administrative ale regiunii Luhansk, acesta fiind acum unul dintre obiectivele principale ale trupelor agresorului.

Exportul grânelor din Ucraina

Turcia a propus Națiunilor Unite, Rusiei și Ucrainei să se întâlnească pe teritoriul său pentru a negocia condițiile de reluare a exporturilor de grâne din Ucraina. Criza alimentară a fost semnalată deja de câteva organizații internaționale majore, iar războiul a generat creșterea prețurilor de la 10% la 100% (în unele regiuni). Turcii cheamă părțile să creeze un coridor de securitate maritim fără a demina porturile și apele teritoriale al Ucrainei, prin care marfarele ar fi ghidate în larg.

Polonia a susținut construcția silozurilor la hotarul cu Ucraina, care a fost sugerată anterior de președintele Joe Biden.

Combatanți americani, posibil prizonieri

Doi veterani ai armatei americane, ambii din statul Alabama, au dispărut pe frontul ruso-ucrainean și nu au ieșit la contact cu superiorii lor timp de două zile, informația fiind confirmată de oficialitățile de la Washington.

Cei doi erau voluntari în serviciul forțelor ucrainene angajate în luptele cu invadatorii ruși. Cel mai probabil scenariu este că Alexander Drueke, 39 de ani, și Andy Tai Ngoc Huynh, 27 de ani, au fost capturați de militarii ruși.

Diamantele ruse

Bostwana va găzdui pe 20-24 iunie conferința țărilor și companiilor participante la extragerea, prelucrarea, distribuția și comercializarea diamantelor. SUA, UE și aliații au propus excluderea Federației Ruse din Procesul Kimberly (responsabil cu certificarea exporturilor de diamante), pe motiv că veniturile din vânzarea pietrelor scumpe sunt folosita la finanțarea războiului în Ucraina.

În particular, Occidentul dorește să extindă definiția ”diamante pentru conflict” asupra pietrelor cu originea din Rusia, care produce cca 30% din toate diamantele lumii.

Propunerea, însă, a fost eliminată din agenda conferinței după ce Rusia a găsit susținere la reprezentanții Belarusului, Republicii Central-Africane și Kârgâzstanului. Deciziile în cadrul Procesului Kimberly sunt adoptate prin consens.

SUA confiscă iahtul unui miliardar rus

După ce a primit aprobarea judecătorilor din statul Fiji, autoritățile americane au angajat un nou echipaj și au retras superiahtul ”Amadea” din acest stat insular. Vasul cu lungimea de 106 metri și prețul de piață de $325 de milioane va fi ancorat pe Insulele Hawaii, care sunt teritoriu al SUA.

”Amadea” a fost confiscată ca parte a măsurilor de deposedare a oligarhilor ruși, apropiați președintelui Vladimir Putin, iar presupusul proprietar este miliardarul Suleiman Kerimov.

Surse: presa internațională