Cel mai mare organism pe Terra are o suprafață de 200 de kilometri pătrați


Habitatul acestuia este fundul oceanului de la coasta vestică a Australiei.

Posidonia australis este nu doar cel mai mare organism al planetei noastre, dar și unul foarte vechi – circa 4.500 de ani – au descoperit savanții de la Universitatea Western Australia.

Este vorba despre o plantă cu suprafața de 200 de kilometri pătrați sau aproape 20.000 de hectare - echivalentul a 49.400 de stadioane de fotbal. Faptul a fost confirmat în timpul studierii diversității genetice a speciei date, savanții crezând inițial că fundul Golfului Rechinilor este colonizat de diferite buruiene acvatice în formă de fibre ce ajung până la 35 cm în lungime.

Mare le-a fost, însă, mirarea când au descoperit că ele toate au o rădăcină comună.

Rezultatele cercetării, ai căror co-autori apar geneticieni și biologi de la Universitatea Flinders și Departamentul pentru Concervarea Biodiversității din Australia, au fost publicate în revista de știință RoyalSociety.

Potrivit savanților, planta reprezintă un hibrid din două specii diferite și a păstrat umva cromozomii ambilor ”părinți”, adică nu câte jumătate de la fiecare, ci ambele gene – un fenomen rar și deci remarcabil. Astfel, planta a crescut în dimensiuni datorită rizomilor, în loc să facă uz de metoda clasică a reproducerii, acoperind practic toata lunca oceanică din Golful Rechinilor și adaptându-se la condițiile climatice.

Mai mult – în cei 4.500 de ani de existență acest organism enorm a devenit casa a sute de specii maritime – crabi, moluște, pești, dragoni de mare, broaște țestoase, balene, delfini și, desigur, rechini.

Zona respectivă este, de asemenea, o atracție turistică a Australiei.