Care sunt șansele (și consecințele) dezintegrării Federației Ruse?

Cel mai mare imperiu din toate timpurile are în față două scenarii de dezintegrare: unul scris în 1918 cu sângele a milioane de victime și altul finalizat în 1991 cu despărțirea în fond pașnică a 14 republici de metropolă.

Fondat în anul 1263 pe ruinele Rusiei Kievene, în următoarele 7 secole Marele Cnezat Moscovit a subordonat teritorii vaste în Europa și Asia, populate de sute de popoare și etnii, practic întotdeauna prin violență și decepție. După două dezintegrări la o diferență de 73 de ani, Rusia încă rămâne a fi un imperiu cuprins în 11 fusuri orare și întins pe două continente, având suprafața de peste 17 milioane de kilometri pătrați și o populație de 145 de milioane de oameni reprezintând peste 200 de popoare și grupuri etnice.

Harta expansiunii Imperiului Rus între 1533 și 1894.

Deși mulți experți politici și cercetători au vorbit anterior despre colapsul a ceea ce a rămas de la Imperiul Rus și Uniunea Sovietică ca o evoluție probabilă, războiul pornit de președintele Vladimir Putin împotriva Ucrainei în februarie 2022 a schimbat probabilitatea în certitudine.

Despre aceste lucruri au vorbit câțiva experți în științe social-politice și relații internaționale.

Analistul politic Taras Berezoveț, fondatorul proiectului ”Crimeea Liberă” și a Institului Viitorului Ucrainei, președintele Fundației Pentru Strategii Naționale, consideră că Rusia va exista în actualele hotare încă 2-4 ani.

Taras Berezoveț

Lumea va fi martoră la dispariția statului rus în format actual în perioada cuprinsă între 2024 și 2026, a prezis secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare din Kiev. El și-a argumentat poziția prin faptul că în această perioadă în Federația Rusă vor lua amploare fenomenele care au fost puse în mișcare de războiul în Ucraina, făcând o comparație cu consecințele războiului purtat de fosta Uniune Sovietică în Afganistan. 

Rușii vor căuta refugiu inclusiv în Ucraina

Însăși Federația Rusă a ieșit din desmembrarea URSS fără violență sau pierderi de teritorii proprii, însă de data asta scenariul va fi ”mult mai dur”, crede Berezoveț. Analistul și funcționarul ucrainean anticipează un război civil, cu mulți morți și mulți refugiați, cu ruperea de teritorii vaste de la metropolă.

”De la 5 milioane până la 10 milioane de cetățeni ruși vor încerca să traverseze frontiera cu Ucraina, în căutare de refugiu”, a spus Berezoveț cu referire la civilii prinși în ostilitățile din partea europeană a Rusiei, adăugând că majoritatea lor vor cere azil politic și statut de refugiat în țările Uniunii Europene. ”Ucraina trebuie să facă pregătirile necesare chiar acum”, a subliniat expertul într-un interviu online.

Harta administrativă a Uniunii Sovietice în 1989.

Scenariul colapsului este inevitabil

Publicistul și politicianul slovac Juraj Mesik este la fel de pesimist în privința Rusiei. Într-un comentariu pentru presa de la Kiev, întitulat ”Pregătiți-vă pentru inevitabil: De ce Occidentul trebuie să discute acum despre colapsul Federației Ruse”, Mesík precize scenariul balcanic de durată pentru actualul imperiu rus.

Expertul slovac, care în prezent este directorul Asociației pentru Politică Externă a Slovaciei, a scris într-un eseu acum 6 ani că Rusia ar putea să nu supraviețuiască după anul 2031, dar războiul a adus corectări în prognoza sa: în mai curent el a vorbit deja despre 3-5 ani.

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment