Pastile în loc de exerciții fizice – în sânge s-au găsit molecule ce reduc obezitatea


Cercetătorii au vești bune pentru cei care din anumite motive nu pot să facă sport sau duc un mod pasiv de viață.

Un grup de cercetători de la 10 universități și institute din SUA și Uniunea Europeană a publicat un stidiu în revista de știință ”Nature”, în care afirmă că au descoperit molecule specifice în sânge, care reduc pofta de mâncare la șoarecii ce au adăugat în greutate din cauza dietei impuse. 

Potrivit savanților, metaboliiții identificați sunt rezultatul efortului fizic; unul dintre ele este aminoacidul modificat Lac-Phe, sintetizat cu participarea enzimei CNDP2. Autorii studiului încearcă să înțeleagă procesul de producere a substanțelor respective, eventual pentru a le obține în condiții de laborator.

Succesul în această direcție va permite industriei farmaceutice să livreze pastile pentru reducerea obezității / supraponderabilității persoanelor care se află în incapacitate fizică, lucrează sedentar, sau sunt la o vârstă la care nu se mai aleargă.

Participanții la studiu au precizat într-un comunicat că au impus o dietă cu multe grăsimi șoarecilor selectați pentru experiment, iar dozele mari de Lac-Phe au suprimat pofta de mâncare cu 50% timp de 12 ore, în comparație cu rozătoarele din grupul de control, fără a le afecta mișcarea sau consumul de energie. 

”Am vrut să înțelegem cum funcționează exercițiul la nivel molecular pentru a putea surprinde unele dintre beneficiile sale. […] De exemplu, persoanele în vârstă sau fragile, care nu pot face suficiente exerciții fizice, ar putea beneficia într-o zi de pe urma administrării unui medicament care ar ajuta la încetinirea osteoporozei, a bolilor de inimă sau altor afecțiuni”, a menționat unul dintre co-autorii lucrării, Jonathan Long, profesor asistent de patologie la Colegiul de Medicină a Universității Stanford.

La studiu au mai participat cercetători de la Institutul Cardiovascular Stanford; Universitățile din California la Davis, San Francisco și Berkeley; Universitatea Thomas Jefferson; Colegiul de Medicină Baylor (toate din SUA); Institutul de Boli Cancerigene din Amsterdam și Universitatea Radboud din Nijmegen (ambele din Olanda); Universitatea din Copenhaga (Danemarca); Universitatea din Birmingham (Marea Britanie); și câteva instituții afiliate.

De notat că ”pastilele magice”, oferite de unele persoane sau organizații ca soluții de slăbire, nu au nimic comun cu știința și nu sunt recunoscute de medicina modernă, fiind în majoritatea cazurilor în vânzare la limita legalității.

Exercițiile fizice, dieta și modul sănătos de viață rămân, deocamdată, singurele metode recunoscute universal ca arme eficiente împotriva obezității.