[video] Savanții au excavat un megapolis abandonat al furnicilor


Un super-oraș subteran dezvăluie secretele orânduirii sociale a celor mai înțelepte insecte.

Încercând să afle mai multe detalii despre modul de viață a furnicilor, o echipă de cercetători a excavat un oraș abandonat de acestea ceva timp în urmă. Pentru asta, ei au turnat 10 tone de ciment prin orificiile de la intrare în habitat.

După săptămâni de îndepărtare a solului din jurul cimentului solidificat, savanții au descoperit un megapolis cu o arhitectură sofisticată pe o suprafață de 50 de metri pătrați și adâncime de 8 metri, cu încăperi pentru diverse destinații, căi de transport, sisteme de ventilare.

În total, colonia de furnici a deplasat 40 de tone de pământ pentru a construi orașul-stat. Comparat cu un efort uman, proiectul dat este echivalentul construcției Marelui Zid Chinez și demonstrează că furnicile sunt ingineri desăvârșiți, afirmă autorii documentarului.

Un film documentar de entomologul american Bert Hoelldobler, care este o autoritate indisputabilă în ce privește viața furnicilor, sugerează că aceste insecte ar trebui să fie considerate ”ființele care, de fapt, conduc planeta”. 

Funcționând ca un singur organism, membrii coloniei au roluri și funcții precise –muncitori, fermieri, cercetași, gardieni, babysitteri, vânători/culegători, iar în caz de pericol toți până la unul devin soldați. Arma principală și eficiența furnicilor se ascunde în colaborarea colectivă, iar figura centrală în comunitățile de furnici este regina.

Curios este că furnicile sunt singurele animale care au domesticit alte animale, ca și oamenii.

Cea mai mare colonie cunoscută de furnici se află în Japonia: 306 milioane de insecte cu 1 milion de regine, organizate în 45.000 de state-comunități pe o suprafață de 270 de hectare.

Documentarul ”Ants: Nature’s Secret Power” poate fi vizionat AICI sau AICI.