[video] De ce Rusia trage în ucraineni cu rachete de fabricație sovietică?


Proiectilele vechi sunt imprecise și cad peste obiecte civile în majoritatea cazurilor.

Armata rusă a intensificat atacurile cu rachete asupra forțelor ucrainene, majorând rata de foc cu peste 100% în ultimele două săptămâni, iar mai mult de jumătate din proietilele lansate sunt din stocurile ce datează cu perioada sovietică, a declarat ieri pentru presă unul dintre comandanții rezistenței ucrainene.

Potrivit generalului de brigadă Oleksii Hromov, rușii lasă impresia că vor să distrugă intrastructura critică și militarii inamici, însă acest scop este dificil de atins cu rachete de producție sovietică, care sunt imprecise în comparație cu armele moderne.

Declarația lui Hromov vine după ce un civil și-a pierdut viața sâmbăta trecută, în rezultatul distrugerii unui apartament în Kiev, și alte 18 au murit a doua zi când o altă rachetă a lovit un centru comercial în orașul Kremenciug.

În ambele cazuri militarii ucraineni au descoperit fragmente de rachete vechi. În Kremenciug, de exemplu, s-a tras cu o rachetă de tip H-22 (X-22 în grafie chirilică).

În a doua jumătate a lunii iunie rușii au tras 202 de rachete asupra pozițiilor ucrainene și infrastructurii, majoritatea non-ghidate.

În arsenalul rușilor sunt rachete sovietice de tip ”Grad”, ”Smerci”, ”Uragan” și ”Kalibr”, ultima fiind un proiectil de croazieră.

Militarii ucraineni au capturat un lot de rachete ”Uragan” de producție sovietică. Imagine: Al Jazeera

Spre deosebire de general, unii politicieni occidentali și ucraineni consideră că Rusia în mod deliberat folosește rachete imprecise pentru a semăna panică în rândul populației și a se desculpa de crime sub scuza că nu are arme eficiente.

Asta chiar dacă președintele Vladimir Putin se laudă cu orice ocazie că forțele armate ruse sunt dotate cu cele mai bune arme din lume.

Pe de altă parte, unii experți consideră că stocurile cu armament modern sunt aproape pe sfârșite și rușii scot din naftalină arme vechi în scop de ”economie”. Estimările privind numărul de rachene ghidate și non-ghidate în dotarea trupelor ruse sunt contradictorii.

Săptămâna trecută militarii ucraineni s-au retras din orașul Severodonețk pentru a evita încercuirea de către forțele ruse și a se proteja de focul artileriei.

Tot ieri militarii ruși au abandonat Insula Șerpilor din Marea Neagră, care a fost ocupată în prima zi a războiului. Ucrainenii afirmă că ocupanții au fost forțați să se retragă datorită atacurilor cu rachete, iar Kremlinul justifică prin ”gestul de bună credință” pentru deblocarea exporturilor de cereale.

În același timp, în cadrul unui summit la Madrid, NATO a invitat oficial Suedia și Finlanda să adere la acest bloc politico-militar, după ce Turcia a retras obiecțiile în schimbul promisiunii de la președintele Joe Biden de a vinde guvernului de la Ankara o partidă de avioane de vânătoare F16.

În video este momentul distrugerii centrului comercial în Kremenciug. Sursa video: Al Jazeera.