[video] Era concordurilor revine: Boom Supersonic se laudă cu ”cel mai rapid” avion de pasageri


Overture ar fi capabil să traverseze Oceanul Atlantic în 3 ore și 30 de minute.

Producătorul american de avioane Boom Technology, Inc., cunoscut mai mult sub denumirea comercială Boom Supersonic, a prezentat la Expoziția Internațională Avia din Farnborough, luna curentă, prototipul unei nave pentru pasageri ce se aseamănă uimitor cu legendarul Concorde.

Prototipul a fost executat în proporție de o treime din mărimea reală a Overture, care va avea patru motoare în baza SAF, așa-numitul ”combustibil durabil pentru aviație” ce nu nu poluează atmosfera cu dioxid de carbon și se află sub aripile aerodinamice în formă delta.

Compania anunță pe situl oficial că modelul Overture va putea dezvolta o viteză de croazieră de 1,7 Mach de asupra apei și sub 1 Mach de asupra terenului (1 Mach standard = 1.062 km/oră), ceea ce înseamnă că o călătorie din Londra la New York va dura doar 3 ore și 30 de minute, iar de la Paris la Montreal – 3 ore și 45 de minute. 

Asta este de două ori mai rapid în comparație cu timpul necesar aeronavelor comerciale moderne.

Nu este clar dacă această performanță, care este mult peste medie în aviația civilă, poate fi atinsă de prototip sau de viitoarea aeronavă (care va avea 60 de metri lungime și avengura aripilor de 30 de metri), dar Overture oricum nu se va ridica până la rezultatul Concordului.

Dezvoltat de producătorii Aerospaciale din Franța și BAC Concorde din Marea Britanie, avionul de pasageri Concorde a fost operat de Air France și British Airways în perioada 1969 – 2003. Acesta a depășit viteza de croazieră de 2 Mach sau 2.160 km/oră și înregistrat un timp record de zbor între New York și Londra – 2 ore și 52 de minute (în 1996). 

Uniunea Sovietică a avut și ea un avion supersonic similar – TU-144, care, în anumite condiții, putea atinge viteze de circa 2.200 km/oră. 

Pe de o altă parte, NASA, agenția aerospațială a SUA, este în prezent pe punctul de a testa transportatorul aerian supersonic X-59, iar Virgin Galactic a recunoscut că lucrează asupra unui avion de pasageri supersonic ce va zbura cu viteza de 3 Mach.

De asemenea, nu este clar când Overture va intra în producție conform modelului de bază, cu dimensiunile reale. Compania a promis că primul zbor de test va avea loc în anul 2021.

Boom Supersonic mai colaborează cu gigantul Northrop Grumman în vederea dezvoltării versiunii militare a modelului Overture și posibil o versiune pentru situații de urgență.