După Ucraina, Kazahstan?


O postare în contul social media al fostului președinte al Federației Ruse la începutul lunii curente ar putea fi prefața unui plan de agresiune față de o altă fostă republică sovietică.

Într-o postare în rețeaua socială rusească Vkontakte, pe 2 august curent, noaptea, în contul lui Dmitri Medvedev a apărut un text în care autorul neagă dreptul Georgiei și Kazahstanului la suveranitate și independență, afirmând că prima ”nu a existat” ca stat până la anexarea de către Rusia, iar a doua este în genere o țară ”artificială”, formată din ”foste teritorii rusești”.

Textul a fost șters peste 10 minute, iar Medvedev nu a explicat personal nicicum cum a apărut postarea într-o rețea unde are peste 2,2 milioane de abonați.

Deși postarea a existat în Vkontakte o perioadă foarte scurtă, ea a reușit să producă reacții dure în mediul online și să agite apele în relațiile dintre Rusia și țările vizate. Ulterior, un ajutor a lui Medvedev a declarat că respectivul cont a fost spart de persoane necunoscute, fapt ce a permis probabil evitarea unui scandal major între Moscova, pe de o parte, și Tbilisi cu Astana, pe de altă parte.

Textul complet al postării lui Medvedev. Imagine: Republic.ru

Actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev a făcut o transformare radicală din politician liberal – sau cel puțin a dorit să lase o astfel de impresie – într-un promotor al restaurării Uniunii Sovietice sub hegemonia Moscovei, inclusiv prin violență.

Autorul postării a promis cititorilor că Rusia nu va mai permite ”parade de suveranitate” și că popoarele URSS ”vor trăi din nou împreună, în prietenie și înțelegere reciprocă”, iar Rusia nu va cruța mijloace și eforturi pentru atingerea acestui scop.

”După eliberarea Kievului și a tuturor teritoriilor Micii Rusii de bandele de naționaliști […] Rusia va deveni din nou unită, puternică și invincibilă” și Moscova, ”în frunte cu poporul slav” va lansa o nouă expediție pentru restabilirea hotarelor, care ”nu se termină niciodată”, se mai spune în postarea atribuită lui Medvedev, cu referire la Georgia și Kazahstan.

Deși reprezentanții lui Medvedev neagă că textul îi aparține politicianului, există motive să credem că fostul președinte este, totuși, autorul lui, sau, cel puțin, Medvedev împărtășește conținutul postării.

Asta pentru că în aparatul de administrare a țării, în sensul larg al expresiei date, nu există peroane cu viziuni pacifiste sau critice la adresa dictatorului Vladimir Putin. Cei care s-au opus războiului în Ucraina sau nu sunt de acord cu politica Kremlinului sunt ejectați din sistem și chiar persecutați.

În al doilea rând, poziția exprimată de autorul postului coincide sută la sută cu doctrina putinistă privind refacerea cu orice preț a URSS și politica agresivă față de vecini.

Din liberal – în fascist

După ce a cedat postul de șef al statului lui Vladimir Putin și a fost forțat să demisioneze din funcția de prim-ministru, pierzând și locul de lider al Partidului Rusia Unită, Medvedev a trebuit să se mulțumească cu fotoliul de vicepreședinte al Consiliului de Securitate – creat anume pentru el. Ex-președintele țării și ex-premierul nu s-a regăsit în noua configurație a aparatului de conducere, chiar dacă este în totalitate loial lui Putin.

Odată cu pierderea și, ulterior, ratarea unor posturi-cheie, s-a diminuat și vizibilitatea publică a lui Medvedev. De aceea, publicarea unor idei ce se înscriu în doctrina de expansiune a ”Lumii ruse” ar fi o metodă de a intra din nou în grațiile șefului și de a obține un rol mai important în guvern. Asta explică de ce Medvedev a devenit brusc activ după începutul agresiunii ruse în Ucraina, pledând pentru ocuparea țării vecine și încorporarea ei în Rusia.

Conținutul, evident, trebuie să fie în unison cu așteptările conducerii. Astfel, postarea de scurtă durată în contul lui Dmitri Medvedev a reflectat cu o doză mare de precizie planurile de viitor ale lui Putin, care a anunțat fără ocolișuri că prăbușirea imperiului sovietic a fost ”cea mai mare tragedie geopolitică” a secolului trecut și că reconstrucția acestuia este dezideratul central al Kremlinului.

Curios este că și ziarul pro-guvernamental ”Izvestia” s-a plâns că situl i-a fost spart după ce a apărut – apoi a fost șters – un articol semnat de șeful administrației prezidențiale Serghei Kirienko, în care se afirmă că ”întreaga Rusie va participa la reconstrucția Donbasului, cu alocarea a trilioane de ruble” pentru acest scop.

Kazahstan ar putea fi următorul?

Acum 14 ani, scriitorul și regizorul rus Alexandr Sokurov a prezis, într-un interviu, conflictele cu care se va confrunța Federația Rusă în următoarele decenii.

"Mă uit cu mare neliniște la viitorul patriei noastre, pentru că suntem în războaie mari și în sudul țării. Așteptăm un război foarte mare, dur, cu Ucraina și un conflict greu cu Kazahstanul. Nu mai vorbim despre expansiunea Chinei: aceasta problemă este cvasi-dificilă... Confruntarea cu Europa... Suntem într-o zonă de conflict din toate partile... Și nu văd în acțiunile conducerii țării că cineva se gândește la aceste probleme care ne așteaptă în viitor”, a spus Sokurov în 2008.

De notat că în anul 2022 guvernul kazah a majorat cheltuielile pentru apărare de 1,5 ori, față de anul trecut, până la 2,6 miliarde de dolari SUA sau 1,1% din PIB.

Fragment din interviul cu Alexandr Sokurov.