Primii oameni s-au stabilit în America cu mii de ani mai devreme decât s-a crezut


Strămoșii amerindienilor au ajuns în Alaska navigând de-a lungul coastelor.

Ipoteza larg acceptată precum că specia umană a reușit pentru prima dată să pună piciorul pe continentul nord-american 13.000 în urmă, călătorind pe ghețarii care au acoperit emisfera nordică a planetei în Perioada Glaciară, ar putea fi anulată în curând.

Acest lucru s-ar datora dovezilor acumulate în ultimii 5 ani de o echipă mixtă de savanți britanici și americani, sub conducerea lui Matthew Bennett, cercetător la Institutul pentru Studierea Terenurilor și Evoluției Umane.

Potrivit studiului, publicat în revista ”Science”, modelul Clovis de populare a continentelor americane, care postulează că specia umană s-a stabilit în America de Nord acum 13.000 de ani și a ajuns acolo traversând strâmtoarea Bering din Siberia spre Alaska și mișcându-se ulterior pe uscat, ar putea să nu mai fie valabil. 

Ghețari în Patagonia, timpurile noastre. Imagine: Universitatea Cambridge 

Primele semne de îndoială au apărut după ce arheologii au observat că amprentele fosilizate ale tălpilor mamuților sunt însoțite de urme fosilizate ale oamenilor, ceea ce nu corespunde opiniei generale precum că mamuții americani au fost exterminați rapid de câteva generații de oameni.

Analiza ulterioară cu carbon a demonstrat că amprentele umane au între 21.000-23.000 de ani, și că ambele specii – mamuții și oamenii – au conviețuit în America timp de mii de ani.

Cele mai clare dovezi sunt amprentele de picior lăsate de preistorici în locul unde acum este parcul White Sands din New Mexico, care datează cu vârsta indicată mai sus. În Chile, grupul de savanți au descoperit artifacte din piatră, resturi de animale și urme de foc, având vârsta de 14-19 mii de ani.

Totodată, analiza genetică a rămășițelor umane a arătat că au existat două valuri de migranți ce s-au răspândit pe cele două continente din nord spre sud, într-o perioadă cuprinsă între 8.700 și 21.000 de ani în urmă.

O altă dovadă solidă este bacteria gastrică Helicobacter pylori, care împărtășește o istorie coevoluționară cu specia Homo Sapiens, încă din timpul dinaintea marii migrări din Africa. Secvențierea genetică a bacteriilor din stomacul oamenilor moderni a sugerat că o populație antică de oameni a supraviețuit în zonă în timpul ultimei perioade glaciare, când teritoriul respectiv era acoperit de gheață. Un studiu în acest sens a fost publicat în anul trecut și confirmat de verificatori în vara anului 2022. 

Cele două valuri de migrare în America preistorică. Imagine: The Scientist

Autorii cercetării s-au întrebat, de asemenea, cum au ajuns acei oameni în ”Lumea Nouă”, având în vedere că strâmtoarea Bering era blocată de ghețari uriași și ultima perioadă glaciară s-a încheiat cel puțin 7-9 mii de ani mai târziu. Ei au concluzionat că primii strămoși ai amerindienilor au migrat pe calea apei, de-a lungul coastelor continentale, care nu erau acoperite cu gheață, și cel mai probabil că dovezile acestor călătorii se află sub apele țărmurilor de est ale Americii de Nord.

Dezbaterea cu privire la intervalul de timp când a avut loc popularea Americii de către oameni este departe de finalizare, dar îndoiala în legătură cu modelul Clovis (numit după oamenii care au migrat în America acum 13.000 de ani) este deja generală.