Cum primăria Miami a colectat arme de la populație pentru a le dona Ucrainei


Și ce a ieșit din asta.

Autoritățile statului american Florida încearcă de ani buni să convingă locuitorii să predea armele din posesie în schimbul unei remunerări simbolice, prin intermediul programului ”GunsBuyBack”, care are drept obiectiv reducerea criminalității pe străzi.

În anul curent, primăria orașului Miami a lansat ideea de a motiva cetățenii să renunțe la arme cu promisiunea de a le dona armatei ucrainene, implicată în prezent în război cu agresorii ruși. Astfel a apărut campania ”Guns 4 Ukraine”.

Armele colectate de la populație urmau să fie livrate forțelor de ordine din orașul ucrainean Irpin, care este înfrățit cu Miami.

Poliția Miami oferea $50 pentru un pistol, $100 pentru o pușcă non-automată și $150 pentru o carabină automată de tip AK-47 sau AR-15, fără a pune întrebări cu privire la proveniența armelor.

Deși cauza este, într-adevăr, atractivă pentru majoritatea americanilor, care în general susțin Ucraina, inclusiv cei care au armament în posesie, acțiunea s-a dovedit a fi un eșec lamentabil – forțele de ordine au recuperat doar 68 de unități de arme de foc, majoritatea fiind puști vechi cu țeava lisa sau ghintuită.

Dintre acestea, doar câteva erau în stare funcțională. Alte surse au menționat că la sfârșitul campaniei s-au adunat 167 de unități.

Armele predate de locuitorii Miami poliției. Imagine: Departamentul de Poliție Miami

Asta în condițiile în care în statul Florida sunt mai mult de 2 milioane de persoane care dețin licențe pentru portarmă, adică peste 35% din populația adultă. Datele pentru 2021 arată că statul a eliberat în anul respectiv peste 500.000 de permise. 

Eșecul autorităților a fost confirmat de numeroase organizații care au monitorizat procesul. Second Amendment Foundation, un lobby al producătorilor de arme, s-a plâns că poliția a îngrădit accesul la informațiile legate de eveniment. 

Aceasta a acuzat primăria – în calitate de organizator – de manipularea publicului cu mesaje înșelătoare, afirmând că autoritățile fie că au folosit războiul ca pretext, din disperare pentru campania anti-arme, fie că nu s-au documentat în privința legislației cu privire la exportul de armament.

Expedierea armelor din SUA de către alte autorități decât guvernul federal și agențiile lui reprezintă o problemă majoră, deoarece obținerea licenței pentru exportul unor astfel de articole este foarte dificilă, dacă nu imposibilă.

Faptul că niciuna dintre puștile recuperate de la populația din Miami nu a fost trimisă în Ucraina este o veste bună, de fapt: ucrainenii nu au nevoie de rable primitive, ci arme sofisticate moderne.

Guvernul SUA este cel mai mare donator de echipamente militare letale și non-letale pentru Ucraina. Administrația lui Joe Biden a oferit o asistență militară de peste $15 miliarde ucrainenilor de la începutul agresiei rusești în februarie 2022.