[video] Marea fuziune care va schimba piața criptovalutelor: Ethereum Mainnet și Beacon Chain


Schimbarea urmează să reducă consumul de energie, dar va lăsa fără lucru minerii de Ether.

În mai puțin de 24 de ore platforma care gestionează a doua cea mai importantă criptovalută în lume va migra de la modelul proof-of-work – POW, la modelul proof-of-stake – POS (explicativul este la sfârșitul articolului).

Potrivit portalului oficial al blockchain-ului, fuziunea gigantului Ethereum Mainnet, care rula pe POW, cu o ramificație mai veche a sa, Beacon Chain, care adoptase POS și a funcționat separat de platforma-părinte, reprezintă îmbinarea stratului de execuție existent al Ethereum (rețeaua principală folosită în prezent) cu noul strat de consens de dovadă a mizei, Beacon Chain.

”Acțiunea dată elimină necesitatea exploatării miniere consumatoare de energie și, în schimb, securizează rețeaua utilizând ETH la nivel de miză. Un pas cu adevărat interesant în realizarea viziunii Ethereum – mai multă scalabilitate, securitate și durabilitate”, se spune în comunicatul rețelei

Minerii lăsați fără lucru

Upgrade-ul respectiv va reduce consumul de energie cu 99,95%, au subliniat proprietarii platformei, comparând Ethereum cu o navă spațială care este pe cale să primească motoare noi pentru primele călătorii interstelare.

După tranziție, mineritul nu va mai fi un mijloc de producere a blocurilor valide. Acest rol va fi asumat de validatori POS, care vor fi responsabili de procesarea validității tranzacțiilor și producerea blocurilor noi. Astfel, minerii care s-au ocupat de producerea criptovalutei Ether (valuta blockchain-ului Ethereum) vor fi nevoiți să aleagă între vânzarea echipamentelor sau minarea altor criptomonede. Se estimează că în lume există circa 120 de milioane de mineri de Ether, cel mai mare fiind compania Ethermine cu capacitatea de peste 262 de terrahash pe secundă.

Primele anunțuri privind fuziunea au apărut mai bine de un an în urmă, fapt ce trebuia să le permită atât minerilor, cât și investitorilor să se pregătească pentru schimbare.

Utilizatorii care dețin Ether vor găsi conturile și investițiile intacte, precum și istoricul activităților în cadrul platformei. Ei practic nu vor simți migrarea, deoarece operațiunile și aspectul platformei vor rămâne aceleași, la fel ca și viteza tranzacțiilor, a dat asigurări Ethereum. Chiar și comisioanele vor rămâne neschimbate, și asta în pofida consumului mai redus de energie cu aproape 100%.

Tranziția urmează a fi încheiată până la sfârșitul zilei de 15 septembrie curent, în dependență de rezultatele testării rețelei, care va avea identitatea Ethereum 2.0.

Inventatorul Ethereum și co-fondatorul rețelei cu același nume este Vitalik Buterin, un programator născut în Rusia și stabilit cu traiul în Canada. 

Pe 14 septembrie 2022, prețul mediu de tranzacționare a unui Ether a fost de $1,610 (5,83% în 24 de ore). Un Bitcoin costa $20.250 (-9,57%), iar un BNB $278 (-5,21%). https://www.coindesk.com/data/

Explicativ:

Potrivit Investopedia, Proof of Work – care înseamnă literalmente ”dovada lucrului” – descrie un sistem care necesită un efort semnificativ, dar fezabil, pentru a descuraja utilizările frivole sau rău intenționate ale puterii de calcul, cum ar fi trimiterea de e-mailuri spam sau lansarea de atacuri de tip denial of service. Conceptul a fost ulterior adaptat pentru securizarea banilor digitali de către Hal Finney în 2004 prin ideea de „dovadă reutilizabilă a muncii” folosind algoritmul de hashing SHA-256. 

Aceeași sursă precizează că Proof of Stake – ”dovada mizei” – este un mecanism de consens al criptomonedei pentru procesarea tranzacțiilor și crearea de noi blocuri într-un blockchain. Un mecanism de consens este o metodă de validare a intrărilor într-o bază de date distribuită și de păstrare acesteia în siguranță. În cazul criptomonedei, baza de date se numește blockchain – astfel încât mecanismul de consens securizează blockchain-ul. 

PoW este un mecanism de consens descentralizat care cere membrilor unei rețele să depună eforturi pentru a rezolva un puzzle matematic arbitrar pentru a împiedica pe cineva să păcălească sistemul. Mecanismul respectiv este utilizat pe scară largă în mineritul de criptomonede, pentru validarea tranzacțiilor și extragerea de noi tokenuri.

În timp ce mecanismul PoW solicită minerilor să rezolve puzzle-uri criptografice, mecanismul PoS necesită ca validatorii pur și simplu să dețină și să mizeze tokenuri. POS este considerat ca fiind mai puțin riscant în ceea ce privește un potențial atac împotriva rețelei, deoarece structurează compensarea într-un mod care face un atac mai puțin avantajos.

Ethereum a publicat un video despre tranziția anunțată.