China își face publică intenția de a lupta pentru mineralele descoperite pe Lună


Pretențiile Beijingului marchează startul goanei după resursele satelitului natural al Pământului.

Mineritul în spațiu este doar o chestie de timp și Luna va deveni primul șantier în afara planetei noastre. Acest lucru este sugerat de conținutul comunicatului oficial al autorităților de la Beijing precum că în mostrele de sol lunar aduse de roboții chinezi a fost descoperit un mineral ce poate deveni o sursă majoră de energie în viitor.

Agenția de stat Xinhua scrie, cu referință la Administrația Națională Spațială a Chinei și Autoritatea Chineză pentru Energia Atomică, că ”savanții chinezi au descoperit un nou mineral lunar în timpul studierii mostrelor recuperate de pe Lună de misiunea Chang’e-5. […] Este primul mineral nou descoperit de China și al șaselea mineral descoperit de omenire pe Lună”.

Mineralul din fosfat, numit de chinezi Chingesite-(Y), conține heliu-3 și a fost extras din rocile lunare de bazalt. Heliu-3 este un izotop considerat de unii cercetători drept o sursa de energie a viitorului. Fiind întâlnit rar pe Pământ, acesta este în abundență pe satelitul natural al planetei. 

Citiți și:

Peste câți ani planeta Saturn va rămâne fără inele?

China construiește un simulator care reproduce gravitația pe Lună

Sursa dată a trecut cu vederea faptul că anterior Statele Unite și Rusia anunțaseră același lucru, exact despre același mineral.

Savanții americani și ruși au oferit aceeași descriere pentru mineralul cu forma columnară, incolor și opacitate semi-transparentă. În spațiul public există puține informații privind structura și compoziția mineralului, dar Universitatea Harvard a publicat un studiu exhaustiv dedicat mineralului, încă în anul 2014.

Asumarea de către chinezi a rolului de ”primi exploratori” în geologia lunară confirmă că mineralul ar putea juca un rol major în energetica viitorului și că vom fi martorii unei competiții strânse pentru resurse. SUA și China sunt de departe cei mai importanți actori în domeniu. În afară de guverne, o serie de companii private sunt gata să lanseze misiuni privind explorarea comercială a Lunii.

Este oare Luna răspunsul la criza energetică pe Pământ? Corporațiile spun DA. 

Unii cercetători avertizează că explorarea Lunii în scopuri comerciale ar putea rezulta în militarizarea ei, cu consecințe devastatoare pentru planeta noastră. ”Ușurarea” Lunii, care se îndepărtează de noi cu aproape 4 centimetri pe an, ar genera fluctuații sezoniere mai mari pentru viața pe Pământ. Perspectiva asupra vieții ar fi slabă – la propriu.

Consecințele într-un astfel de scenariu au fost analizate și împărtășite de savanți pentru revista ScientificAmerican, aici

În prezent Luna este protejată împotriva oricăror activități cu excepția cercetărilor științifice de Tratatul Internațional cu privire la Spațiul Extern, semnat acum 60 de ani. SUA, între timp, a elaborat o lege care autorizează companiile americane să desfășoare operațiuni miniere pe Lună, încă neadoptată de Congres.