Un savant a făcut calcule matematice privind posibilitatea unei deflagrații nucleare


Estimările lui Max Tegmark amintesc de soarta trăgătorului în ruleta rusească – riscul de a muri este de unul la șase.

Profesorul de fizică la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (SUA), Max Tegmark, afirmă într-un blog popular în comunitatea cercetătorilor că a elaborat o formulă în baza căreia poate fi calculată probabilitatea unui unui atac limitat cu arme nucleare, cu câteva scenarii în direcțiile escaladare și de-escaladare. 

”Mulți oameni m-au întrebat care cred că sunt șansele unui război nuclear major dintre SUA și Rusia. Estimarea mea actuală este aproximativ aceeași cu pierderea la ruleta rusă: una din șase”, a scris savantul

Formula propusă de Tegmark este, de fapt, o schemă care prezintă doi participanți la conflict, pe care el i-a numit Goliaf și David, o aluzie la istoria biblică despre lupta dintre un războinic gigant și un oponent mult mai slab. Prin gigant se subînțelege un stat mare, puternic, iar prin oponentul slab un stat mic, și aici savantul a exemplificat prin războaiele purtate de Occident și de Rusia.

Utilizând schema respectivă (în imaginea de mai sus), Tegmark explorează o serie de scenarii cu privire la evoluția războiului în Ucraina.

”Kaboom” și ”KABOOM”

Dacă fortuna este favorabilă Ucrainei, situația degenereze într-un ”Kaboom”, adică o singură lovitură cu arme nucleare tactice aplicată de Rusia pe teritoriul ucrainean. Dacă ucrainenii sunt astfel convinși să se așeze la masa de tratative, avem scenariul ”Kosovo”, adică pacea cu ruperea unei părți din teritoriu sau conflict înghețat cum este cazul celor două republici coreene.

Deoarece este puțin probabil ca Kievul să depună armele, chiar și după prima ”pălmuire” nucleară, ar putea urma etapa de escaladare, cu participarea blocului NATO, dar fără rachete nucleare.

În acest caz, Moscova fie că este forțată să urmeze exemplul americanilor în Vietnam – adică să ceară pace și să se retragă – fie că avem un război nuclear total, în care Rusia și SUA fac un schimb de rachete nucleare.

Aceasta af fi cea mai proastă evoluție, numită de profesor ”KABOOM” [cu majuscule].

”Scenariile ”Kosovo” și ”Vietnam” se referă la evoluții când una dintre părți învinge clar […], iar ”Libia”, ”Coreea” și ”Finlanda” reprezintă rezultate intermediare – continuarea războiului, conflictul înghețat sau pace stabilă, respectiv”, notează autorul.

Modelul de riscuri elaborat de Tegmark, suprapus cu analiza psihologică a liderului rus Vladimir Putin și promisiunile Occidentului de a răspunde la un eventual atac nuclear, sugerează că șansele unei acțiuni militare NATO împotriva rușilor sunt de 80%, iar șansele unui răspuns nuclear din partea Rusiei la ofensiva NATO sunt de 70%.

Șansele ca ambele părți să renunțe la escaladarea situației și să decidă asupra unei soluții non-militare sunt de doar 30%. În acest mod, conchide autorul, există 6 evoluții posibile ale războiului:

  1. victoria Ucrainei și acceptarea înfrângerii de către Rusia
  2. perpetuarea războiului sau transformarea lui într-un conflict înghețat
  3. negocierea păcii în schimbul divizării Ucrainei
  4. atacarea Ucrainei cu arme nucleare și revenirea punctul 3
  5. atacarea Ucrainei cu arme nucleare și răspunsul non-nuclear al NATO, rezultat cu înfrângerea Rusiei
  6. atacarea Ucrainei cu arme nucleare, urmat de răspunsul non-nuclear al NATO, la care Rusia lansează un atac nuclear masiv și provoacă un răspuns nuclear masiv

De notat că, în primăvara anului curent, Max Tegmark a prezis corect că, dacă va începe să piardă teritorii ocupate, Rusia se va grăbi să anexeze ceea ce încă controlează. Moscova a anexat 4 provincii ucrainene la sfârșitul lunii septembrie.

Model imperfect

Modelul lui Tegmark a fost criticat de unii colegi și cititori, care au subliniat că nu există vreun șablon matematic pentru a măsura exact natura umană și că nu este posibil de prevăzut comportamentul unui profesionist în decepții. Ei au atras atenția că ar trebui să fie luați în considerație mai mulți factori ce pot influența situația.

Alți comentatori au pus la îndoială procentele atribuite fiecărei evoluții. 

News-Cafe.ro atrage atenția asupra faptului că unul dintre acești factori este starea armelor nucleare rusești. Practica arată că fenomenul corupției a afectat tot ce există în Rusia, inclusiv forțele armate. În condițiile în care s-a putut fura 1,5 milioane de truse de uniformă militară, iar tancurile de pe front sunt abandonate din lipsă de combustibil, s-ar putea ca numărul de focoase nucleare sunt încărcate cu uraniu adevărat să fie mai mic, la fel ca și numărul de rachete rusești încă funcționale.

Din orice punct de vedere, însă, acest considerent nu trebuie privit ca o consolare.

PUBLICITATE