După ce a devorat-o, o gaură neagră a ejectat rămășițele unei stele – după 3 ani!


Cercetătorii recunosc că evenimentul a fost o premieră astronomică pentru ei.

În anul 2018, o echipă a Centrului de Astrofizică a Universității Harvard și Institutului Smithsonian a observat procesul de absorbție a unei stele de către o gaură neagră supermasivă la o distanță de 665 de milioane de ani-lumină de Pământ. Steaua a avut nefericirea să se apropie prea mult de gaura neagră și a fost pur și simplu forfecată și devorată în întregime.

Mare a fost, însă, surprinderea savanților când au văzut, în iunie 2021, cum aceeași gaură neagră ejectează materie necunoscută în spațiu, la jumătate din viteza luminii, lansând presupunerea că ar fi vorba despre rămășițele stelei distruse trei ani în urmă.

Deoarece volumul de date neprelucrate a fost enorm, iar evenimentul a reprezentat un mister total, presupunerea nu a fost făcută publică în acel moment.

După un an de cercetări, echipa Centrului de Astrofizică din Harvard/Smithsonian a publicat rezultatele acestuia într-un studiu pentru revista ”Astrophysical Journal”. 

Unul dintre autorii studiului, Yvette Cendes, cercetătoare asociată la Harvard, a declarat într-un comunicat de presă că ceea ce seamănă mult a ”râgâit după o masă copioasă” i-a luat prin suprindere pe savanți. 

Este pentru prima dată când s-a dovedit documentar că găurile negre nu doar absorb, dar și eliberează energie.

Fenomenul a fost surprins în timpul examinării evenimentelor de perturbare a undelor (tidal disruption events, TDE) – când stelele ce invadează spațiul găurilor negre sunt ”spaghetizate” de către ultimele.

PUBLICITATE

 

Echipa condusă de Cendes a făcut uz de telescopul din New Mexico și alte aparate de observare a cosmosului din lume, care au fost solicitate de urgență, pentru a studia în detalii fenomenul încă necunoscut științei.

”Am cerut de urgență să obținem acces la telescoapele necesare fără a aștepta timpul acordat conform programărilor. Din fericire, toate solicitările noastre au fost acceptate imediat”, a menționat Yvette Cendes.

Datele obținute au confirmat ipoteza inițială cu privire la ejectarea de materie consumată mult timp în urmă. Deși fenomenul în sine nu este ceva neobișnuit – știința cunoaște cazuri când găurile negre ”scuipă” jeturi din corpurile înghițite în timpul masacrului – dar nu tocmai peste trei ani!

Acum echipa Centrului de Astrofizică din Harvard/Smithsonian și-a pus scopul să adune probe precum că fenomenul respectiv este unul banal în univers. Colegii de la alte instituții s-au înscris și ei în această cursă.

Steaua distrusă în 2018 de gaura neagră la 665 de milioane de ani-lumină de Pământ avea masa de 10% din masa Soarelui.