Două institute ruse propun soluții de publicitate orbitală


Acest model de business ar putea da mare bătaie de cap astronomilor.

Cercetătorii ce activează în cadrul a două instituții științifice ruse au publicat o lucrare comună, în care apără ideea de a face publicitate de la orbita joasă a Pământului, cu ajutorul unei cohorte de sateliți.

Institutul de știință și tehnologii din Skolkovo (Skoltech) și Institutul de Fizică și Tehnologii din Moscova notează într-un comunicat comun că – după calculele savanților ruși – folosirea sateliților pentru a forma imagini publicitare în spațiu este este fezabilă din punct de vedere economic și eficentă pentru ofertanți. 

Bolta semi-nocturnă este un mediu excelent pentru asigurarea unei vizibilități totale în urbele mari, datorită reflecției luminii solare, consideră Skoltech. Potrivit concluziilor unui studiu la tema dată, publicat de cele două instituții în revista ”Aerospace”, trimiterea și aranjarea în formație a câtorva zeci de sateliți mici ar costa ”doar 65 de milioane de dolari SUA”, o sumă care ”ar putea fi recuperată cu ușurință”. 

Echipa din spatele studiului a calculat că ar fi necesari circa 50 de sateliți de formă cubică cu suprațata de 34-35 de metri pătrați pe fiecare parte.

Printre factorii care ar putea diminua profitul sunt cerul înorat, temperatura joasă ce ar preveni ieșirea oamenilor afară, considerentele demografice gen numărul mic de locuitori în zona respectivă sau publicul-țintă restrâns, etc.

PUBLICITATE

 

Un minus mare este că sateliții vor fi vizibili doar în orele răsăritului și apusului de soare, nu și ziua sau noaptea.

Pe de altă parte, o astfel de publicitate are un avantaj mare – constelațiile pot forma diferite figuri, cu afișarea de asupra diferitor orașe. În circumstanțe ideale, afirmă autorii studiului, o campanie de 91 de zile poate genera un profit de 111 milioane de dolari SUA. 

Deocamdată cifrele respective nu au fost verificate sau contestate / aprobate de către alte echipe. 

De notat că o idee similară a fost lansată de startup-ul rusesc StartRocket în anul 2019, și chiar a semnat un contract de publicitate cu PepsiCo, producătorul de ”Pepsi Cola”, dar gigantul american a renunțat în scurt timp la acest gen de publicitate.

Folosirea orbitei joase pentru publicitate a fost vehement criticată de comunitatea astronomică, pe motiv că fiecare satelit nou în spațiu le face activitatea de observare a stelelor – și mai ales a asteroizilor – mai dificilă.

Skoltech face parte din Centrul de Inovații Skolkovo, care găzduiește și fabrica trollilor ruși.