Musk anunță introducerea abonamentelor pentru utilizatorii Twitter


Totodată, Twitter ar putea adopta un sistem de remunerare a creatorilor de conținut.

Elon Musk, după ce a plătit 44 de miliarde de dolari pentru rețeaua socială Twitter luna trecută, a notificat utilizatorii că va introduce un abonament lunar în valoare de 7,99 USD pentru deținătorii de conturi ”verificate”.

Prețul respectiv este valabil pentru utilizatorii din Statele Unite, iar în cazul altor țări acesta va fi ajustat la puterea de cumpărare locală, a precizat șeful Tesla și Space X. Anterior, tot prin intermediul contului personal în Twitter, Elon Musk a colectat părerile fanilor săi cu privire la planul de a percepe așa-numita taxă de autenticitate. Participanții la sondajul publicat au dezaprobat, în majoritate, această decizie, fapt ce nu l-a descurajat pe Musk să acționeze conform planului.

Potrivit acționarului majoritar al Twitter, utilizatorii vor avea la dispoziție 90 de zile pentru a plăti sau vor pierde iconița albastră care atestă autenticitatea contului. Iconița dată a fost introdusă în anul 2009 pentru a combate fenomenul boturilor și conturilor false, mai ales celor care pretind a fi celebrități sau politicieni cunoscuți, dar a evoluat rapid într-un simbol al statutului.

În prezent doar circa 400.000 din cei peste 230 de milioane de utilizatori Twitter au iconițe ce confirmă identitatea.

Nu este clar deocamdată cum pierderea simbolului va afecta activitatea utilizatorilor sau dacă viitorul sistem de taxare va consolida finanțele rețelei Twitter, care – potrivit lui Musk – pierde câte 4 milioane de dolari zilnic. Este greu de crezut că taxa impusă îi va permite lui Musk să recupereze suma împrumutată de la bănci pentru a cumpăra rețeaua – 1 miliard de dolari: calculele arată că, în mod ideal, antreprenorul miliardar va putea colecta doar 38,4 milioane de dolari, asta dacă toți cei 400 de mii ar plăti.

Starea financiară precară la Twitter l-a determinat pe Elon Musk să disponibilizeze circa 3.700 de angajați, adică 50% din total, și să-i trimită în șomaj pe toți membrii consiliului executiv. O parte din angajați au intentat un proces colectiv împotriva miliardarului, pe motiv că le-a oferit insuficient timp pentru a se pregăti de șomaj forțat, deși compensațiile au fost generoase.

Șeful Tesla/Space X ar putea reactiva serviciul Vine, un program de distribuire video similar cu TikTok, pe care Twitter l-a suspendat în anul 2016, au deschis parantezele inginerii care au devenit șomeri. Acum TikTok are peste 1 miliard de utilizatori.

Specialiștii din domeniu susțin că Musk dorește, pe de altă parte, să ofere utilizatorilor posibilitatea de a câștiga bani cu ajutorul Twitter, țintind modelul OnlyFan, unde creatorii de conținut sunt remunerați de utilizatori datorită unui sistem de abonamente, plătind un comision din venituri platformei-gazdă.

Mecanisme de remunerare există demult la Google, Facebook și alte servicii online, în timp ce Twitter a stagnat în direcția dată.

De notat că disponibilizările în masă au devenit un fenomen în industria tehnologiilor în toamna curentă: în noiembrie, Meta/Facebook a renunțat la 11.000 de angajați (13%), iar Stripe (companie fintech) a trimis acasă 1.100 angajați (14%) luna trecută. La fel au procedat și Netflix, Alphabet/Google, Coinbase, Amazon și alți giganți ai sectorului.

Surse: Twitter/Elon Musk, Reuters, TechCrunch, BusinessInsider, Washington Post, Guardian.