[update] Rachete rusești au explodat în Polonia, două persoane și-au pierdut viața


Pe 15 noiembrie 2022, marți, Federația Rusă a atacat din nou sistemul energetic al Ucrainei cu rachete, iar câteva dintre ele au căzut pe teritoriul Poloniei, un stat membru al Alianței Nord-Atlantice (NATO).

În rezultatul exploziei rachetelor rusești în satul polonez Przewodow, care se află la doar 7 kilometri de hotarul cu Ucraina, și-au pierdut viața două persoane, comunică BBC, Deutsche Welle, Euronews și alte agenții de știri.

Conducerea Poloniei a fost convocată în ședință de urgență de către premierul Mateusz Morawiecki.
Nu este clar deocamdată dacă este vorba despre un atac premeditat sau un accident nefericit, mai ales că faima proastă a armamentului rusesc la capitolul precizie este binecunoscută în lume.

Rușii au lansat marți un număr record de rachete - 85, potrivit autorităților ucrainene, majoritatea lovind infrastructura energetică.

Unele au explodat orașele Lviv și Kiev. Zeci de oameni au fost uciși.

Liderii unor state europene și-au exprimat deja îngrijorarea în legătură cu atacul (încă neconfirmat oficial la nivel NATO) și au reiterat că sunt pregătiți să apere blocul.

Conform statutului organizației, agresarea unui stat membru este considerată drept agresarea întregului bloc, iar statul membru care este atacat poate apela la ajutorul aliaților în virtutea Articolului 5 de apărare colectivă.

În rezultatul atacului de marți cu rachete au rămas fără energie electrică peste 7 milioane de locuitori ai Ucrainei și o parte a populației Republicii Moldova.

Localitatea Przewodow are circa 700 de locuitori.

[update] Autoritățile americane afirmă, cu referire la serviciile speciale, că rachetele care au căzut în Polonia ar putea să fi fost lansate de armata ucraineană, pentru contracararea atacurilor cu rachete din partea forțelor ruse.