Războiul ca business: Cum își câștigă milioanele comandantul forțelor ruse în Ucraina


O investigație a echipei activistului de opoziție Alexei Navalnîi a scos la iveală faptul că patriotismul și loialitatea față de dictator nu sunt nici pe departe motivele pentru care militarii de top în Federația Rusă sunt gata să devină criminali de război.

Realitatea este mult mai banală: banii.

Echipa lui Alexei Navalnîi, fostul politician de opoziție, care își execută condamnarea într-o închisoare federală pentru critica adusă Kremlinului, a adunat dovezi despre corupția la nivel înalt în structurile de forță de la Moscova, iar cea mai recentă investigație în acest sens vizează îmbogățirea ilicită a generalului putinist Serghei Surovikin. 

Supranumit ”Generalul Armageddon” și ”Măcelarul din Aleppo” (oraș în Siria), Serghei Surovikin este cunoscut mai ales pentru brutalitatea operațiunilor militare preluate sub responsabilitate personală.

Deși este creditat ca un ofițer devotat cauzei și patriei sale în mass media oficială, se pare că Surovikin are aceeași slăbiciune pentru bani și putere ca și toți funcționarii ruși.

Echipa Navalnîi a pornit investigația de la ancheta unui deputat de opoziție din Ekaterinburg, Leonid Volkov, în prezent refugiat în Occident, care a alertat încă în 2011 autoritățile despre o afacere secretă între fiica guvernatorului regiunii Sverdlovsk, proaspăt absolventă, și soția lui Surovikin, Ana. Soția comandantului districtului militar de atunci ducea o viață de lux și nu avea nicio experiență în afaceri, mai ales în domeniul forestier. 

Volkov atenționa că firma comună a celor două femei – Argus – a obținut în arendă 270.000 (!) de hectare de pădure, unde a ridicat o fabrică de cherestea și o întreprindere de placaj, defrișând ilegal spațiile verzi. În aceleași condiții misteriose, generalul a obținut în proprietate privată zeci de clădiri și 1.000 de hectare de teren. 

Tema a fost preluată de o serie de publicații și Surovikin, împreună cu guvernatorul, au fost prinși într-un scandal la nivel național. Însă în loc să pornească dosar penal, autoritățile au lansat o campanie de defaimare a politicianului Volkov. Procuratura a refuzat să se autosesizeze.

Paravan

Echipa Navalnîi a adunat probe care demonstrează că firma Argus aparține, de fapt, generalului și că tăierea ilegală a pădurilor nu este scopul pentru care ea există. Aceasta servește drept paravan pentru șpăgile oferite lui Surovikin în schimbul serviciilor.

Examinând rapoartele financiare ale firmei, autorii investigației au aflat că Argus a lucrat toți acești ani în pierdere, însă – deși firma devenit rentabilă abia în anul curent – averea familiei Surovikin creștea fulminant. Nici generalul, nici soția sa nu au menționat în declarațiile de avere proprietățile respective, iar guvernul de la Moscova a secretizat în ultimii ani toate informațiile cu privire la averile cuplului, ceea ce a părut suspect echipei de investigație.

Documentarea mai aprofundată a arătat că Argus a beneficiat de transferuri generoase de la o firmă din Siria, unde Surovikin conducea contingentul de militari ruși în susținerea dictatorului Bașar al Assad. Firma se numește STG Logistika și este fiică a companiei Stroitransgaz, ambele aparținând omului de afaceri Ghenadi Timcenko, un prieten al președintelui rus Vladimir Putin. În Siria omul de afaceri a primit licențe pentru extragerea și exportul gazelor naturale, minereurilor și altor bunuri.

Militarii pe post de paznici privați

Lângă Palmira, de exemplu, Stroitransgaz extrage fosfați din două zăcăminte, contractul fiind ratificat de Assad încă în anul 2017. Doar că la acel moment regiunea era sub controlul Statului Islamic.

Urmăriți legătura?

 • Assad ”suferă” din cauza prezenței islamiștilor și rebelilor, și îl cheamă în ajutor pe Putin.

 • Liderul de la Kremlin îl trimite pe Surovikin, care ”curăță” zona de islamiști și rebeli.
 • Assad le mulțumește cu contracte generoase în procesarea lui Timcenko (cu distribuirea profitului 70% lui Timcenko vs. 30% lui Assad).
 • Timcenko îi mulțumește lui Surovikin prin finanțarea Argus, iar lui Putin prin construcția pomposului palat din Ghelengic, vilei pentru una din fiicele lui (și multe alte favoruri financiare).
 • Putin îl decorează pe Surovikin cu Steaua Eroului Rusiei.
 • Assad rămâne la guvernare în Siria. 
 • Formal, cei câteva mii de soldați ruși au luptat împotriva organizației teroriste Statul Islamic și asigură supraviețuirea regimului lui Assad. Practic, ei se ocupă de paza afacerilor oligarhilor ruși și se răfuiesc cu concurenții sau populația locală nemulțumită, folosind pentru asta tancuri, mașini blindate, avioane de luptă și nave de război – totul pe banii contribuabililor de impozite ruși.

  Orașul Palmira, Siria, dustrus de forțele ruse. Imagine: Navalny.com

  Întregul lanț logistic este fragil și necesită prezența unor forțe impunătoare.

  ”Conflictul și ciocnirile din Siria continuă, țara este încă în război, și la fiecare verigă este necesară o cantitate uriașă de securitate - escortă armată constantă. Acest lucru este făcut de armata siriană, mercenarii locali, armata privată CVK Vagner, și armata rusă, care controlează portul și coordonează vagneroviștii”, notează echipa Navalnîi.

  În campania siriană dată gruparea CVK Vagner a lui Evgheni Prigojin are un rol major, însă asta este o altă istorie.

  Cât a câștigat Surovikin din războiul în Siria?

  Astfel, Argus – care oficial aparține soției lui Surovikin – a câștigat 104 milioane de dolari, sub formă de împrumuturi, în doar 6 luni (octombrie 2020 – aprilie 2021). Alte 25 de milioane au fost transferate în martie și octombrie 2022, în 3 tranșe, de la contul personal al directoarei Stroitransgaz, Natalia Hriapova, direct pe contul Argus, tot ca împrumuturi.

  Curios este că având vânzări de circa 280 de milioane de ruble și doar puțin peste 12.000 de ruble profit la sfârșitul anului trecut, firma Argus avea ”la balanță” peste 1 miliard de ruble.

  În 2016, familia Surovikin a cumpărat 2 terenuri cu suprafața totală de 3.700 metri pătrați și o casă cu 2 nivele cu suprafața de 685 metri pătrați, într-un sătuc cu imobile de elită. Aceste achiziții se ridică la cel puțin 200 de milioane de ruble, salariul oficial al cuplului fiind de 36 milioane.

  Casa cuplului Surovikin în ParkVille, vândută în 2021. Imagine: Navalny.com

  În Moscova, Ana Surovikin are un salon de frumusețe (85%), nedeclarat la fisc, au mai aflat anchetatorii lui Navalnîi.

  Cea mai potrivită descriere a acestor tranzacții sună așa: plata pentru servicii de mercenariat în favoarea unor persoane private, cu utilizarea resurselor publice. Pentru aceste infracțiuni sunt prevăzute pedepse severe chiar în legislația Federației Ruse. La asta s-ar adăuga multiple atrocități comise de militarii și mercenarii ruși în Siria în perioada când Surovikin a fost responsabil de campania rusă în țara dată.

  Banditismul ca politică de stat

  Grație faptului că este un adept al tacticii distrugerii totale, sub comanda lui Serghei Surovikin soldații ruși au făcut una cu pământul orașe și sate cecene și siriene, au ucis și torturat mii de civili și prizonieri de război.

  Tactica respectivă este utilizată de forțele ruse și în Ucraina, conduse tot de Surovikin. Autoritățile de la Kiev au documentat mii de cazuri de omor premeditat și tortură, sute de cazuri de confiscare a proprietăților pe teritoriile ocupate, dezmembrarea și evacuarea uzinelor industriale în Rusia, furtul deschis a sute de mii de tone de produse cerealiere, și multe alte acțiuni în stil mafiot.

  Anexarea peninsulei Crimeea, în dezvoltarea căreia Rusia nu s-a grăbit să investească, este, probabil, cel mai elocvent exemplu de banditism la nivel de stat. Numeroasele plângeri din partea noilor cetățeni ruși la adresa veneticilor din Rusia, înregistrate de jurnaliști independenți și organizații pentru apărarea drepturilor omului, denotă un jaf de proporții, cu deposedarea băștinașilor de proprietăți și bunuri.

  Un bloc rezidențial în Kiev, distrus de o rachetă rusească. Imagine: Navalny.com

  De notat că generalul are în spate reputația unui om violent. Echipa Navalnîi menționează că în timpul puciului din Moscova în 1991, Surovikin – pe atunci comandant de batalion – a ordonat strivirea demonstranților pro-democrație cu mașinile blindate și tragerea directă în ei; trei persoane și-au pierdut viața. Surovikin a stat 7 luni în detenție, apoi a fost eliberat. În Cecenia, în 2004, Surovikin, deja în calitate de comandant de divizie, a făcut un apel public la trupe ”să ucidă cât mai mulți ceceni”. 

  Ulterior, unul dintre adjuncții săi s-a sinucis cu arma din dotare după o ceartă aprinsă cu Surovikin. Un alt ofițer l-a acuzat de maltratare fizică pe motive politice. Generalul a fost absolvit de orice responsabilitate în ambele cazuri.

  În prezent, Surovikin este cel care ordonă direct atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice și orașelor ucrainene. Despre beneficiile pe care generalul le culege din actuala campanie vom afla cu siguranță din investigațiile viitoare.

  Surovikin, Timcenko, Prigojin și Putin se află sub sancțiunile americane și europene.

  ***

  Salut, dragă cititor. News-Cafe.eu are mare nevoie de un specialist social media, doar că nu-și poate permite această angajare. Te invităm să devii finanțator al sitului de noutăți din știință și tehnologii, vom recunoscători pentru orice suport financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania:

  În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
  În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501

  Beneficiar: Rudeana SRL-D
  Scopul: donație, acces la conținut, suport mass media

  Vom aprecia dacă vei da un share acestui articol și decizi să ne urmărești pe social media:

  https://www.facebook.com/AromaticNews
  https://twitter.com/NewsCafe_eu
  https://www.reddit.com/user/News-Cafe_eu

  Cu drag, News-Cafe.eu