Un stat african a trimis în spațiu echipament pentru imprimarea țesuturilor umane


Uganda va fi a treia țară în lume care va efectua experimente legate de bio-inginerie.

În prima săptămâna a lunii noiembrie curent Uganda a lansat în spațiu satelitul PearlAfricaSat-1, care include, printre altele, echipament destinat imprimării tridimensionale a țesutului uman. Lansarea a fost executată cu ajutorul agenției spațiale americane NASA și a Japoniei de la portul din statul Virginia.

Publicația ugandeză ”Nile Post” comunică că țesuturile obținute vor fi folosite în cercetări cu privire la impactul produs de microgravitație asupra funcțiilor ovarelor, în condițiile în care procesul de imprimare biologică a organelor umane este dificilă din cauza gravitației Pământului. 

Pentru prima dată imprimarea 3D a țesuturilor și organelor umane a devenit posibilă în 2014, iar Rusia și SUA au testat acest proces pe orbita joasă a planetei, în 2018 și, respectiv, 2021.

Ca și în cazul celor doi pioneri în experimentele de genul dat, echipamentul trimis de Uganda va fi găzduit de Stația Spațială Internațională.

Aproape de sfârșitul anului 2022, satelitul ugandez va fi scos din stație pentru a începe misiunea pentru care a fost lansat.

Potrivit unor surse, și China a testat imprimante bio în cosmos, însă regimul de la Beijing este zgârcit la informații despre experimentele proprii și nu a confirmat faptul.

De menționat că Stația Spațială Internațională urmează a fi distrusă în ianuarie 2031.