Volvo lansează un SUV capabil de alimentarea electrică a unei case


Producătorul suedez a dotat mașina cu scanere laser și camere ce pot crea o imagine de 360 de grade a lumii din jur.

Compania Volvo din Stockholm a lansat pe piață un SUV cu 7 locuri și baterii electrice suficient de puternice pentru generarea de curent într-o locuință. Bateria modelului EX90, este de fapt, un adevărat depozit de stocare a energiei, se laudă reprezentanții producătorului pe situl companiei

Sistemul de încărcare a EX90 este bi-direcțional, ceea ce înseamnă că automobilul poate atât ”importa” energie, cât și ”exporta”, iar bateriile sunt prevăzute să livreze curent pentru o casă întreagă, inclusiv să alimenteze cu energie echipamentele electrocasnice din interior.

Un aspect interesant, de asemenea, este posibilitatea de a transfera energie în rețeaua electrică comună. În condițiile de criză energetică acest aspect va conta destul de mult la cumpărare, afirmă cei de la Volvo.

Interiorul Volvo EX90.

Imagine: Volvocars

Bateria plină EX90 are energie pentru un parcurs de peste 480 km și permite vehicului să dezvolte o viteză maximă de 180 km/oră. Durata de încărcare a bateriei este de 30 minute. Puterea de tracțiune a mașinii este cuprinză între 408 și 517 cai-putere. La bord sunt prezente și serviciile Google.

Printre alte opțiuni utile se numără senzorii cu care mașina este literalmente bucșită: lidar (scanarea 3D cu laser), camere și radare – toate pentru a crea o imagine de 360 de grade în timp real a mediului din jur. Opțiunea dată va fi necesară în special dacă EX90 va fi pusă la autopilot.

Volvo se bucură, tradițional, de un rating bun din partea proprietarilor datorită siguranței. Producătorul nu a făcut excepție nici în cazul acestui model: computerul de bord poate declanșa alarma dacă sesizează că șoferul este distrat, somnolent sau neatent la drum.

Panoul de afișare a datelor are o grafică asigurată de Unreal Engine, un dezvoltator de clasă mondială a jocurilor computerizate și aplicațiilor mobile.

Citiți și:
Cum automobilele electrice pot deveni o sursă majoră de poluare a mediului

Potențialii cumpărători pot rezerva un model EX90 pe situl companiei, contra unui depozit de 500 USD. Ei pot, totodată, să personalizeze automobilul cu opțiunile dorite și afla, astfel, prețul final al achiziției. Experții care au vorbit cu siturile specializate auto presupun că modelul dat va costa cel puțin 80.000 USD, cel mai realistic preț fiind cuprins între 90 și 100 de mii, în depență de opțiuni și dotări.

Volvo intenționează să lanseze câte un model de vehicul electric în fiecare an, astfel încât din 2030 compania să comercialzeze doar automobile electrice. EX90 va fi livrat pe piață din anul 2024, iar în 2023 va produce modelul dat și în alte regiuni - SUA și China.