Un chatbot cu inteligență artificială are ambiția să răspundă la toate întrebările Universului


Care sunt șansele ca ChatGPT să-l detroneze pe Google?

Un chatbot dotat cu inteligență artificială a făcut furori în lumea online în ultimele două săptămâni.

Dezvoltat de compania de cercetări OpenAI cu scopul de a promova cunoașterea lumii și a face mai ușoară viața oamenilor, ChatGPT reprezintă un sistem autonom care scanează întregul internet pentru a oferi răspunsuri practic instantanee utilizatorilor, din toate domeniile vieții. 

Botul reprezintă, în opinia dezvoltatorilor de softuri, o amenințare existențială la adresa gigantului Alphabet, în particular motorului de căutare Google și programelor cognitive autonome.

Spre deosebire de Google, care compilează răspunsurile sub forma de linkuri sau imagini și lasă utilizatorii să aleagă dintr-o varietate de surse, ChatGPT ”consultă” toate sursele și produce răspunsuri proprii, fără ca utilizatorii să fie nevoiți să deschidă o pagină nouă sau să acceseze vreun site web extern.

De exemplu, botul ”știe” distanțele exacte între planete și stele, compoziția chimică a materiei, toate legile fizicii, vorbește practic toate limbile lumii, este expert în matematică, geografie, istorie, literatură și multe alte domenii. ChatGPT este un sistem care învață în fiecare secundă, înglobând cunoștințe pe care un om n-ar putea să le acumuleze vreo-dată timp de o viață.

”Repetent” la literatura română

News-Cafe.eu a pus la încercare botul și i-a adresat – în limba română – zeci de întrebări pe diferite teme, inclusiv subiecte din astronomie, medicină, istorie, și chiar războiul din Ucraina. Dacă răspunsurile presupun oferire unor fapte concrete, sistemul parcurge în câteva secunde toată baza de date și formulează o concluzie proprie din informațiile găsite. În cazul unor întrebări care efectiv nu au răspunsuri tranșante – de exemplu ”Când se va sfârși războiul din Ucraina?” – ChatGPT trece în revistă factorii care pot influența rezultatul conflictului, dar nu are o dată exactă.

În pofida acestor performanțe excepționale, ChatGPT nu este nici pe departe cel mai inteligent sistem. La literatura română, de exemplu, șchiopătează grav: solicitat să afișeze primele trei strofe din ”Luceafărul” lui Mihai Eminescu, botul a citat un text străin.

Pe de altă parte, botul a reprodus impecabil biografia poetului.

Totodată, botul este părtinitor în privința unor evenimente politice sau politicieni.

Dacă nu are informații despre un anumit subiect, sistemul recunoaște să nu poate să ajute utilizatorul:

”Este important să aveți în vedere că, din cauza limitărilor mele de cunoaștere, nu pot oferi informații despre persoanele care nu sunt cunoscute publicului larg sau care nu au făcut parte din istoria sau cultura generală. Dacă aveți întrebări specifice despre un anumit individ sau eveniment, vă recomand să căutați informații suplimentare prin intermediul altor surse de încredere”.

Deși nu este, deocamdată, puternic la capitolul analiză literară sau abstracție, ChatGPT se descurcă bine la științele exacte, gen matematică sau programare.

Spre bucuria dezvoltatorilor de softuri, sistemul elaborat de OpenAI identifică foarte repede erorile în codurile pentru situri și aplicații.

Cum este afectat Google?

Una din primele reacții în cadrul companiei Alphabet a fost o ședință extraordinară dedicată examinării unor eventuale ”oportunități ratate”. Directorul executiv Sundar Pichai a anunțat, printre altele, că Alphabet intenționează să lanseze produse chat inteligente proprii deja în anul 2023. 

Pericolul cel mare pentru gigantul IT este că oamenii vor înceta să caute sursele relevante din recomandările afișate de Google și se vor mulțumi cu o singură ”sursă care știe totul” (ceea ce nu este adevărat). Potrivit celor mai recente rapoarte analizate de Bloomberg, în anul trecut Alphabet/Google a înregistrat venituri de peste 257 de miliarde USD, dintre care 81% au fost generate din publicitate, care depinde de clickurile pe anunțurile din siturile recomandate. 

Citiți și: 
[video] Al doilea savant care avertizează despre apariția conștiinței la inteligența artificială

Rămâne de văzut în ce măsură va avea de suferit Google din cauza ChatGPT, care în primele 5 zile de existență a atras 1 milion de utilizatori înregistrați.

Am întrebat botul câte persoane și-au înregistrat profile pe OpenAI sau au utilizat ChatGPT până în prezent, dar acesta a răspuns evaziv și chiar înșelător, precizând că ”nu duce evidența” celor care interacționează cu sistemul dat.

OpenAI promite premii în formă de ”credite” în valoare de $500 persoanelor care expediază feedback privind experiența cu botul ChatGPT în perioada 30 noiembrie - 31 decembrie 2022.