După șamanii peruani, și un general german prezice sfârșitul războiului în Ucraina în 2023


Hans-Lothar Domröse crede că părțile vor eșalona rezolvarea conflictului pentru o perioadă de 50 de ani.

Generalul de 70 de ani, care în prezent este reprezentantul militar al Germaniei la NATO și UE, a declarat pentru grupul de presă Funke că Rusia și Ucraina vor realiza în următoarele două luni că prelungirea conflictului a ajuns într-un punct mort și nu-și vor atinge scopurile în război. Din acest motiv, părțile vor încheia un armstițiu până la vară, cu încetarea definitivă a focului, a spus Hans-Lothar Domröse. 

Potrivit generalului, atât ucrainenii, cât și rușii vor realiza în curând că nu vor putea să recupereze și, respectiv, să ocupe teritorii noi, fiind presați de comunitatea internațională și, respectiv, de alegerile prezidențiale din 2024 să ajungă la o înțelegere privind încetarea operațiunilor militare.

Nu este vorba despre un acord de pace, deoarece niciuna dintre părți nu și-a atins obiectivele militare, a subliniat oficialitatea, dar există posibilitatea ca Kievul și Moscova să ajungă la un compromis privitor la soarta teritoriilor din est și a peninsulei Crimeea. După încetarea focului, părțile ar putea să se așeze la masa tratativelor.

Înghețarea conflictului?

Domröse consideră că Moscova nu va dori să returneze provinciile ocupate imediat, deoarece pentru președintele Vladimir Putin asta ar însemna o înfrângere rușinoasă și șanse slabe de re-alegere în funcție.

Cel mai probabil, Kremlinul va încerca să-l convingă pe președintele Vladimir Zelenski să accepte o perioadă de tranziție de câteva decenii (de exemplu, 50 de ani), într-o formulă asemănătoare cu acordul de transmitere a orașului Hong Kong, de către Marea Britanie, sub controlul Chinei.

Generalul nu precizează dacă predicțiile făcute sunt opinii proprii sau reflectă un punct de vedere oficial, sau dacă Putin și Zelenski agreează un asemenea scenariu.

Anterior, liderul de la Kiev a subliniat că războiul se va sfârși după ce ultimul soldat rus va părăsi Ucraina și că va negocia cu ”oricare alt lider rus decât Putin”. Pe de altă parte, dictatorul de la Moscova a admis posibilitatea de a încheia pace, însă ”doar după ce cerințele Rusiei vor fi satisfăcute integral”.

Citiți și:
După Ucraina, Kazahstan?

În septembrie anul trecut Rusia a mobilizat peste 200.000 de persoane pentru forțele armate și se pare că se pregătește de o nouă ofensivă în Ucraina în iarna sau primăvara acestui an.

La sfârșitul lui decembrie 2022, șamanii peruani au prezis sfârșitul războiului ruso-ucrainean până în august anul curent. Cu un an înainte ei au profețit începutul războiului și a crizei economice în Europa.

Consecințe

News-Cafe.eu notează că instituirea unor ”perioade de tranziție” pentru soluționarea unui conflict armat reprezintă o metodă preferată a conducerii Rusiei de a conserva / îngheța o problemă pe care nu o poate sau nu vrea s-o reglementeze pe cale pașnică. Istoria arată că Rusia folosește teritoriile ocupate pentru a șantaja țările de la care le-a rupt și că nu există vreo garanție privind inserarea lor ulterioară în spațiul legitim.

Dovezile în acest sens sunt Transnistria moldovenească, Abhazia și Osetia de Sud georgiană, Karelia finlandeză, Kurilele japoneze, Koeningsbergul german, și altele.

Experiența trecută demonstrează că este nejustificat să crezi în promisiunile Kremlinului (iar Putin este un minciunos patologic): în 1999 rușii au promis că vor retrage armamentul și contingentul militar din Republica Moldova până la 31 decembrie 2002, dar nu s-au ținut de cuvânt. 

Totodată, ucrainenilor li s-a promis în 1994 pace și independență în schimbul renunțării la armele nucleare, în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta, de care Federația Rusă pur și simplu și-a șters picioarele în 2014.

Cel mai important este că renunțarea temporară la regiunile din est vor însemna înfrângerea, de facto, a Ucrainei și lumii democratice, precum și colapsul sistemului de securitate mondial bazat pe reguli și acorduri internaționale.