A 6-a extincție globală în derulare. Ce specii vor dispărea

Fauna în sălbătăcie s-a redus cu aproape 70% în ultima jumătate de secol, iar consecințele vor fi devastatoare, avertizează savanții.

Homo Sapiens a trecut de pragul de sustenabilitate a modului de viață modern în jurul anului 1970, când populația umană a planetei a constituit 3,5 miliarde de indivizi. Oamenii au ocupat peste 70% din uscatul planetei și 70% din apele dulci.

Astăzi, în lume sunt peste 8 miliarde de oameni și peste foarte scurt timp ei vor distruge puținul spațiu rezervat animalelor și plantelor sălbatece. Acest eveniment a dat startul celei de-a 6-a extincții în masă, care este deja în derulare, prezic majoritatea absolută a savanților.

Într-un interviu pentru canalul de televiziune american CBSNews, profesioniștii și cercetătorii din diverse domenii ale științei vorbesc despre o adevărată apocalipsă în legătură cu preluarea de către oameni a ceea ce a rămas din habitatul faunei și florei din sălbătăcie. 

Citiți și: 
[video] Limita planetară sigură pentru poluanți a fost depășită, avertizează cercetătorii din Suedia

”Pământul suferă din cauza unei crize de extincție în masă la o scară nemaivăzută începând cu era dinozaurilor”, se spune în comentariul publicat, care citează un raport al organizației World Wildlife Fund (Fundația Mondială a Vieții Sălbatece / WWF). 

Viața pe Pământ a suportat cinci extincții în masă, în rezultatul cărora peste 75% din speciile cunoscute au dispărut. Ultima extincție la scară globală a avut loc 66 de milioane de ani în urmă, când un asteroid a șters dinozaurii de pe fața planetei.

Cracul de sub picioare

Spre deosebire de evenimentele apocaliptice din trecut, fenomenul actual de anihilare a plantelor și animalelor a fost cauzat exclusiv de activitatea unei singure specii – oamenii. Specia noastră a poluat solul, atmosfera și apele, a supra-exploatat resursele, a distrus habitatele, și a modificat clima planetei.

Paul Ehrlich. Imagine: CBSNews

Într-unul din exemple se spune că, acum 30 de ani, zona de lângă coasta statului american Washington aducea un venit de peste 200 milioane USD anual numai din pescuitul somonului.

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment