Un secol în urmă, o închisoare americană a format o echipă de baseball din criminali


Istoria remarcabilă a echipei a fost imortalizată într-o carte publicată în anul 2014.

Echipa All Stars a penitenciarului de stat din Wyoming a fost înființată la ordinul directorului instituției, Felix Alston, care avea un caracter mai blând față de condamnați, în comparație cu predecesorul său. După preluarea funcției, el a dispus ca deținuților să li se permită să facă exerciții în aer liber și în curând a observat că unii au talente sportive.

Alston, un pasionat al baseball-ului, l-a convins pe guvernatorul statului Wyoming Joseph Carey să autorizeze formarea unei echipe de baseball în cadrul penitenciarului, iar Carey – un adept al jocurilor de noroc – a văzut o oportunitate de a face bani din pariurile pe jocurile cu participarea deținuților.

Citiți și: 
Cum au ajuns Martorii lui Iehova o organizație prosperă financiar

În vara anului 1911, relatează Chris Enss și Howard Kazanjian, autorii cărții ”Death row All Stars: A story of baseball, corruption, and murder” (Toate Stelele condamnate la moarte: Istoria baseball-ului, corupției și crimei), a avut loc primul meci oficial: ”Stelele” penitenciarului au învins cu scorul 11-1 echipa unei companii locale din domeniul aprovizionărilor. 

În scurt timp, jucătorii din penitenciar și-au văzut numele în ziarele statale, apoi naționale, iar fiecare victorie le aducea tot mai multă simpatie din partea publicului. Asta deși majoritatea lor au fost condamnați pentru omor, viol, jaf sau furt calificat.

Căpitanul echipei, George Saban, și cel mai bun jucător, Joseph Seng, de exemplu, au fost judecați pentru omor, fiind condamnați la 25 de ani de detenție și executare prin spânzurare, respectiv.

Saban a ucis o persoană care a încercat să-i acapareze pământul, iar Seng l-a trimis pe lumea cealaltă pe soțul amantei sale, eventual pentru a rămâne cu ea.

Saban, al patrulea în rândul de sus, și Seng, al doilea în rândul de jos. Imagine: Penitenciarul Wyoming

Celor doi li s-a promis neoficial înlocuirea pedepsei cu una mai blândă, dacă vor câștiga cele mai multe competitii și astfel îi vor îmbogăți pe guvernatorul statului și directorul închisorii. Capitanului chiar i se permitea să părăsească închisoarea în timpul zilei, însoțit de un gardian înarmat, ca să promoveze echipa în barurile din zonă, contribuind astfel la creșterea sumelor pariurilor.

Și ceilalți jucători aveau parte de un tratament diferit față de restul deținuților – primeau mâncare mai multă, aveau parte de mai mult timp pentru activități în aer liber, în general pentru antrenamente, și se bucurau de respectul administrației și a gardienilor.

Invidia și aroganța, factorii din spatele colapsului

Spre sfârșitul anului, totul a început să se ducă pe apa sâmbetei. Jucătorii au aflat despre presupusa promisiune făcută favoritului și l-au urât pe Seng. În ziua când a fost programată executarea lui, care n-a avut loc din cauza programului sportiv încărcat, unii colegi au încercat să-l asasineze.

Atentatul la viața lui Joseph l-a trezit la realitate pe directorul Alston, care a dispus imediat să fie instituite măsuri suplimentare de securitate și să limiteze circulația în cadrul penitenciarului.

Pe de altă parte, capitanul Saban nu identificase o altă metodă de lucru decât să zbiere în pauze la colegi pentru greșelile grave, comise în timpul jocurilor, fapt ce demotiva jucătorii.

Joseph Seng, fost paznic condamnat pentru omor, și șeriful Felix Alston. Imagine: Penitenciarul Wyoming

Bârfele și noutățile negative despre evenimentele din penitenciar s-au răspândit rapid în tot statul și cetățenii au început să-l suspecteze pe guvernator de corupție, acuzându-l că obține câștiguri de pe spatele condamnaților, în schimbul unor condiții mai blânde de detenție, ceea ce ar fi o încălcare clară a legislației.

În aceste circumstanțe, guvernatorul Carey a lansat o campanie împotriva jocurilor de noroc, iar directorul Alston a fost nevoit să pună capăt carierelor sportive ale prisonerilor. Clubul Penitenciarului de Stat din Wyoming - singurul în SUA care a avut jucători de culoare - a fost desființat până la sfârșitul anului 1911.

Joseph Seng a fost executat la 24 mai 1912, la vârsta de 32 de ani, în prezența unei armate de reporteri, exact peste un an de la formarea echipei All Stars. 

George Saban a evadat din închisoare în anul 1913 și de atunci nimeni nu a auzit despre el nimic. 

PUBLICITATE