Un deputat rus propune alegerea mercenarilor Vagner în Duma de Stat


Penalii care s-au oferit voluntari în gruparea lui Prigojin ar fi motivați astfel să lupte pentru Putin.

Membrii companiei militare private Vagner, care participă la războiul din Ucraina, sunt ”suficient de competenți pentru a fi aleși în calitate de deputați” în camera inferioară a parlamentului de la Moscova, a declarat membrul comisiei pentru problemele apărării în cadrul Dumei de Stat, Andrei Gurulev.

Gurulev, militar de profesie, în grad de general, a precizat că oferta urmează a fi făcută inclusiv pușcariașilor care au aderat la Vagner în calitate de voluntari.

”De ce foștii militari nu pot deveni politicieni buni? Oameni cu o perspectivă largă, cu o educație bună. Da, erau deținuți condamnați sub diverse articole, dar s-au oferit voluntari să-și apere Patria. Mai mult, ei au aderat ca voluntari la Vagner, unde abordarea privind îndeplinirea misiunilor de luptă este destul de dură", a spus Gurulev într-un interviu pentru un portal pro-Kremlin. 

Potrivit generalului, persoanele care au absolvit academia militară sunt, de fapt, specialiști în arta administrării, și astfel sunt suficient de calificați să se ocupe de politică în viitor.

De notat că legislația în vigoare a Federației Ruse interzice alegerea persoanelor condamnate pentru crime grave în Duma de Stat până la expirarea unei perioade de 10 ani de la consumarea sau anularea sentinței.

Gruparea Vagner a fost înființată și este finanțată de omul de afaceri Evgheni Prigojin, un fost bucătar al președintelui Vladimir Putin, care a devenit miliardar grație contractelor generoase de la stat. Membrii Vagner au participat la războiul civil în Siria, de partea trupelor guvernamentale, și au asigurat paza proiectelor gazo-petroliere rusești în această țară.

Deși majoritatea luptătorilor Vagner sunt foști militari, după decimarea lor în Ucraina în prima jumătate a anului trecut, Prigojin a înrolat câteva mii de deținuți, inclusiv penali – ucigați, violatori, hoți, dintre care mulți au fost decorați de Putin pentru ”vitejie” și ”sacrificiu”.

În Ucraina, unitățile vagneroviștior nu se subordonează armatei în mod direct, fiind plătite din fonduri private, și sunt considerate printre cele mai eficiente forțe rusești.

Serviciile de securitate americane estimează numărul actual al membrilor Vagner la 50.000 de luptători, dintre care doar 10.000 sunt militari profesioniști.

Generalul Gurulev reprezintă partidul Rusia Unită.

PUBLICITATE