Principala criptovalută a lumii împlinește 14 ani. Ce se va întâmpla cu Bitcoin?

În pofida problemelor cu care se confruntă Bitcoin, mulți consideră că acesta încă n-a bătut recordurile la apreciere, iar un miliardar crede că ar trebui să ne așteptăm la un preț de 250.000 USD/BTC.

Prima monedă a primei criptovalute din lume a fost minată pe 3 ianuarie 2009. După 14 ani de existență, Bitcoin (BTC) a cunoscut o ascensiune fulminantă, înregistrând prețul maxim de 69.044 în 2021, și un declin dramatic de peste 3,8 ori la sfârșitul anului trecut. La ziua de 15 ianuarie, Bitcoin s-a apreciat până la 21.437 dolari. 

De la primele tranzacții la perioada de aur

Bitcoin a fost creat de un personaj pe nume Satoshi Nakamoto, care niciodată nu și-a divulgat identitatea adevărată, dar a lăsat instrucțiuni privind minarea criptovalutei și numărul total de monede ce urmează a fi livrate pe piață – 21 milioane.

În cadrul primei tranzacții cu Bitcoin, în octombrie 2009, studentul în programare din Finlanda Martti Malmi a vândut 5.05 BTC la preț de 0,0009 USD per monedă. Acesta a devenit ulterior fondatorul Forumului Bitcoin. 

Martti Malmi este primul om care a vândut vreodată Bitcoin.

În 2010, un programator din statul american Florida, pe nume Laszlo Hanyecz, a cumpărat două pizza cu 10.000 BTC, o cantitate ce astăzi valorează aproape 215 milioane dolari. Comunitatea cripto continuă să marcheze de atunci Ziua Pizzei Cumpărate cu Bitcoin pe 22 mai. 

În februarie 2011, prețul unui Bitcoin a ajuns la 1 dolar, după care a urmat o ascensiune de neoprit - $10, apoi $30... și $1.000 în 2013 – an când a fost pus în funcție primul bancomat pentru Bitcoin. Istoria finanțelor nu cunoaște o altă valută care s-ar fi bucurat de o astfel de apreciere pe termen lung.

Apogeul gloriei financiare a fost atins în perioada 10-11 noiembrie 2021, când prețul a oscilat între 66.000 USD și 69.000 USD. De atunci, prețul este în scădere, cu mici și scurte corectări.

Evoluția Bitcoin în ultimii 14 ani.

Succesul Bitcoin a încurajat dezvoltatorii din toată lumea să creeze monede și valori digitale alternative, cele mai cunoscute fiind Ethereum, Tether, BNB, USD Coin, DodgeCoin, Cardano, Solana, LiteCoin, Shiba și altele. În total, în circulație sunt circa 22.00 de criptovalute și sute de mii de valori digitale numite token.

Dezvoltarea criptovalutelor are loc pe platforma blockchain - un registru public distribuit digital, descentralizat, care permite înregistrarea și evidența tranzacțiilor într-o rețea.

Recunoașterea și respingerea

Deși guvernele multor țări experimentează de ani buni cu valute digitale oficiale, până în prezent numărul țărilor care au adoptat Bitcoin ca mijloc de plată alternativ sau reglementează circulația acestuia este limitat. Sectorul privat a înregistrat mai multe progrese în acest sens.

Astfel, El Salvador este primul stat în lume care a recunoscut Bitcoin drept valută oficială alternativă, în iunie 2021, spre surpriza lumii întregi. Guvernul uneia dintre cele mai sărace țări în America Latină nu doar a permis și încurajat populația să vândă și să cumpere mărfuri și servicii contra Bitcoin, dar s-a lansat înseși într-o tiradă de tranzacții cu valuta dată.

Președintele El Salvador Nayib Bukele înjură în rețelele sociale după ce a pierdut bani publici din cauza deprecierii Bitcoin.

Cât timp prețul creștea, entuziasmul a fost înalt, dar autoritățile uitase că criptovalutele sunt valori foarte volatile și tranzacțiile au un caracter speculativ. În rezultat, bugetul public a pierdut sute de milioane de dolari SUA în doar câteva luni, o lecție ce a pus pe gânduri restul lumii. 

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment