Țara care se scaldă în petrol a lansat brandul propriu de automobile electrice


Arabia Saudită va fi ajutată de gigantul taiwanez Foxconn la crearea noii industrii.

Cabinetul prințului moștenitor Mohammad bin Salman bin Abdulaziz a anunțat că Arabia Saudită a intrat într-un parteneriat strategic cu Hon Hai Precision Industry Co. (Foxconn), producătorul de electronice din Taiwan, privind crearea brandului național de automobile electrice ”Ceer”. 

Bin Salman, citat într-un comunicat oficial, a declarat că ”Arabia Saudită nu va dezvolta pur și simplu un brand nou auto, ci va pune bazele unei noi industrii și ecosistem”. 

Costul proiectulu, care nu a fost făcut public, va fi acoperit din resursele Fondului Public de Investiții, care în februarie 2022 a primit acțiuni în valoare de 80 miliarde dolari de la corporația petrolieră de stat Aramco, și prin atragerea a 150 milioane dolari de la investitori locali și străini.

Viitoarele automobile vor fi produse în Arabia Saudită la întreprinderea mixtă saudito-taiwaneză Ceer Motors și vor fi destinate pieței interne și exportului în țările din regiune. Foxconn își va asuma sarcinile legate de arhitecturii electrice a mașinilor și achiziția tehnologiilor licențiate de la producătorul german BMW.

Guvernul saudit a promis să creeze circa 30.000 de locuri de muncă în sectorul construcției auto. Primele modele Ceer urmează să ajungă pe piață în anul 2025, iar contribuția proiectului la PIB-ul țării ar putea constitui 8 miliarde euro deja în 2034.

Director executiv al Ceer Motors a fost numit James DeLuca, industriaș care a ocupat funcții de conducere la VinFast Group și General Motors.