De ce Germania nu a spus ”ja!” livrării de tancuri ”Leopard II” ucrainenilor


Lipsa deciziei nu este un refuz tranșant, iar unii aliați ar putea trimite tancurile fără a aștepta autorizare de la Berlin.

În pofida presiunii din partea aliaților din Europa de Est și a insistențelor guvernului de la Kiev, Germania nu a autorizat livrarea de tancuri ”Leopard II” armatei ucrainene. Întruniți pe 20 ianuarie 2023 la baza militară americană Ramstein din Germania, reprezentanții țărilor NATO au amânat luarea unei decizii cu privire la tehnica grea solicitată de ucraineni. 

Reticiența de a sancționa expedierea acestor mașini de război a fost o surpriză pentru Ucraina, care speră să consolideze o eventuală ofensivă pentru eliberarea regiunilor din sud-estul țării și a peninsulei Crimeea, punând astfel capăt războiului.

PUBLICITATE


Motivele

Motivul pentru care cancelarul german Olaf Scholz nu a dat curs solicitării ucrainenilor nu este pe deplin clar. În vara anului trecut, nemții au spus că nu vor trimite tancuri, deoarece ei înșiși au nevoie de ele. Asta deși Bundeswehr-ul are 350 de tancuri ”Leopard” seria 2, iar împreună cu aliații numărul acestor vehicule se ridică la peste 2.000. Niciuna dintre cele 12 țări care are în dotare ”Leopard II” nu are dreptul să le re-vândă sau să le transmită unei terțe părți fără aprobare de la Berlin.

Citiți și: 
Ucraina acuză Germania de blocarea livrărilor de arme pe linia NATO

Un alt motiv a fost că gestionarea acestor tancuri necesită antrenamentul echipajelor ucrainene și va prezenta dificultăți logistice pentru Ucraina.

Doar că ucrainenii au demonstrat deja că învață foarte repede cum să folosească armele occidentale.

Ulterior, oficialitățile germane au recunoscut că nu vor să precipiteze situația pe front, de teamă că rușii ar fi provocați să escaleze și NATO se va trezi atrasă direct în război. Acest argument nu ține, însă: Moscova a escalat conflictul indiferent de volumul de asistență militară pentru Kiev.

Cea mai recentă scuză a autorităților germane este că decizia urma să fie coordonată cu aliații, în special Statele Unite. Nemții au condiționat detașarea ”Leopard II” cu o contribuție de tancuri ”Abrams” din partea SUA. Doar că americanii au explicat anterior că ”Abrams” este un model cu o masă prea mare, costă destul de scump de fabricat și reparat, și este dificil de întreținut, adică nu este tocmai potrivit pentru Ucraina.

”BM Oplot” este un tanc de producție ucraineană, în baza modelului rusesc ”T-84”. Imagine: Ukroboronprom 

Ministrul Apărării Boris Pistorius, care a preluat funcția cu câteva zile înaintea întrunirii la Ramstein, a anunțat că ”deoarece nu există un consensus privind Leopardurile, decizia a fost amânată”. El a admis, însă, că o decizie pozitivă în acest sens ar putea fi luată ”în zilele sau săptămânile care urmează”. 

Ce a obținut, totuși, Ucraina?

Această abordare se înscrie în strategia Occidentului de a epuiza forțele ruse pe termen lung și de a lupta în apărare, care este mai eficientă la distrugerea inamicului, majorând totodată treptat asistența pentru trupele ucrainene.

Pe de altă parte, clauza de non-transmitere/vânzare unor terțe părți nu a oprit reprezentantul Poloniei să promită livrarea de tancuri ”Leopard II” Ucrainei din dotarea armatei poloneze, fără a cere permisiunea Germaniei.

Marea Britanie a reiterat că va dona tancuri ”Challenger 2” indiferent de deciziile luate de Germania sau SUA.

De altfel, Ucraina nu va pleca cu mâna goală de la ședința ținută la Ramstein: NATO și aliații occidentali au aprobat un pachet generos pentru militarii ucraineni, inclusiv sisteme antiaeriene Bradley și vehicule blindate de luptă Stryker. Germania va trimite gratuit armament în valoare de 1 miliard de euro, la volumul donat anterior în valoare de 2,2 miliarde de euro, fiind al doilea cel mai mare contribuabil la apărarea Ucrainei, după SUA (27,5 miliarde de dolari). 

Tancurile ”Leopard” seria 2 sunt considerate printre cele mai bune arme grele terestre în lume de generația a 3-a, fiind fabricate de compania germană Krauss-Maffei. Pe primul loc este poziționat M1A2 SEP din seria ”Abrams” (SUA). În top mai sunt ”Mercava Mk4” (Israel), ”Challenger 2” (Marea Britanie), ”Leclerc” (Franța), Type-90 (Japonia), ”Black Panther” (Coreea de Sud) și T-90 (Rusia).

La începutul războiului armata ucraineană avea în dotare câteva tancuri T-90, cumpărate de la Rusia, câteva tancuri ”BM Oplot” de producție proprie (în baza T-84 rusesc), circa 200 de tancuri model PT-91 din Polonia (T-72 modernizate), până la 200 de modele T-80, circa 500 de vehicule T-72, producție sovietică. Ucrainenii mai aveau în dotare și peste o mie de vechituri de model T-64, starea cărora nu era cunoscută. 

La momentul invaziei, potrivit GlobalFire, Rusia avea peste 12.500 de tancuri, față de 1.800 în Ucraina. 

PUBLICITATE