Un economist afirmă că toată treaba cu criptovalutele este o mare înșelătorie


Nouriel Roubini a anticipat crizele imobiliară și financiară din 2008 și, respectiv, 2020, în SUA.

Economistul american de origine iraniană Nouriel Roubini, profesor la Universitatea din New York, a declarat într-un interviu pentru Yahoo Finance că ”practic 99% din toată treaba cu criptovalutele este o înșelătorie de proporții”. 

Este vorba despre o activitate criminală, o bulă de tip Ponzi, care a început să se prăbușească, a precizat expertul în timp ce se afla la Davos, Elveția, pentru a participa la Forumul Economic Mondial în perioada 16-20 ianuarie 2023.

”Trebuie să stați departe [de cripto]... Cei mai mulți dintre acești oameni trebuie să fie băgați în închisori. Literalmente, toți sunt niște escroci”, spus Roubini jurnaliștilor, cu referință la fondatorii burselor cripto.

Nu este clar dacă economistul a participat la sesiunile dedicate tehnologiei blockchain - baza de minare și tranzacționare a monedelor digitale, care au fost găzduite de organizatorii Forumului Economic Mondial pentru investitori.

Cu siguranță, însă, prognozele lui Roubini în privința criptovalutelor s-au adeverit în mare parte în anul 2022, an când investitorii au pierdut miliarde de dolari reali din cauza prăbușirii în lanț a burselor cripto.

Cel mai mare scandal a avut loc în noiembrie: bursa FTX a lui Sam Bankman-Fried s-a prăbușit în doar 3 zile din cauza deprecierii dramatice a majorității valutelor digitale. ”FTX și SBF constituie o regulă, nu o excepție”, a comentat economistul pe marginea scandalului dat.

Roubini tratează tehnologia blockchain ca ”o provocare la adresa unei ideologii libertane, care tratează toate guvernele, băncile centrale, instituțiile financiare tradiționale și monedele din lumea reală ca niște concentrări malefice de putere ce trebuie distruse”, iar criptomonedele și blockchain-ul reprezintă mostre de viziune utopică și lăcomie din partea promotorilor lor.

Expertul a lansat avertismente dure la adresa sectorului cripto în repetate rânduri, iar în anul 2018 a ținut un discurs la tema dată în Subcomisia bancară pentru locuințe, transport și dezvoltare comunitară a Senatului Statelor Unite. 

Roubini este cunoscut mai ales pentru faptul că a anticipat bula imobiliară în SUA cu doi ani înaintea prăbușirii pieței locuințelor și începutul unei crize financiare de proporții în toată lumea în 2008. În februarie 2020, el a avertizat despre o serie de vulnerabilități financiare de natură să destabilizeze economia americană și peste doar două zile bursele de valori au colapsat.

În anul trecut, Nouriel Roubini a lansat cartea ”MegaThreats: Ten Dangerous Trends That Imperil Our Future, And How to Survive Them” (MegaAmenințări: zece tendințe periculoase care ne pun în pericol viitorul și cum să le supraviețuim).

PUBLICITATE