[infografica] Joburile care vor crește cel mai mult în următorul deceniu


Nouă din 20 de ocupații care vor cunoaște o creștere pe termen lung sunt din domeniul sănătății și medicinei.

Între anii 2020 și 2030 în Statele Unite vor fi create 11,9 milioane de locuri de muncă noi, o creștere de 7,7% timp de 10 ani, în medie. Deși pare o veste bună, motivele de bucurie nu vor ditribuite conform situației actuale, notează VisualCapitalist, un portal de analiză a datelor din toate domeniile. Și asta pentru că unele joburi vor crește în termeni cantitativi și calitativi mai mult decât altele, iar o parte din joburile tradiționale vor intra în declin. 

Prognozele sunt foarte bune pentru meseriașii ocupați în sectorul de producere a energiei regenerabile și destul de bune pentru specialiștii IT și lucrătorii din sănătate, mai ales asistenții medicali.

Un infografic generat de sursa citată în baza studiului pieței de muncă în SUA, efectuat de Biroul de Statistică a Muncii, arată că cea mai mare creștere ar fi în mediul tehnicienilor care se ocupă cu deservirea turbinelor eoliene – peste 68%. În termeni absoluți, însă, cifra nu este atât de impresionantă – doar 4.700 de joburi noi.

În anul 2020, un tehnician angajat la astfel de servicii era remunerat cu 56.230 dolari brut pe an, sau 4.685 USD/lună.

Pe locul doi apar infirmierii (nurse practitioner), cu o creștere de peste 52%. În prezent salariu mediu în această profesie este estimat la aproape 111.700 dolari pe an, adică 9.300 USD lunar până la impozitare. Numărul acestora va crește cu aproape 115.000 până în anul 2030.

Mai jos este un tabel cu 20 de profesii și ocupații cu cea mai mare creștere în SUA, adaptat de News-Cafe.eu la cititorii în limba română.

Nouă dintre cele 20 de ocupații cu cea mai mare creștere țin de domeniul sănătății, iar explicația este că populația născută după al doilea război mondial va îmbătrâni și va avea nevoie de îngrijiri medicale.

Deși vor fi create peste 1,1 de joburi noi doar pentru îngrijitori la domiciliu, care în prezent sunt cei mai prost plătiți din lista dată.

Perspectivele sunt bune și pentru specialiștii în securitate informațională și dezvoltatorii de softuri, iar creșterea se va datora parțial faptului că mulți dintre ei vor avea posibilitate să lucreze de acasă.

VisualCapitalist precizează că a fost folosit setul de date care exclude ocupațiile cu recuperare ciclică peste medie din pandemia de COVID-19. De exemplu, au fost eliminate locuri de muncă precum proiectanți de filme, bilete și bucătari de restaurante. Odată ce aceste excluderi au fost făcute, lista rezultată reflectă creșterea structurală pe termen lung.

Joburile în declin

Schimbările structurale în economie vor cauza, pe de altă parte, și declinul unor ocupații. Printre acestea sunt dactilografii și procesatorii de texte (-36%), taxatorii de parcări (-35%), frezorii de iarbă, operatorii de telefonie, ceasornicarii, vânzătorii la ușă și stradali, meșterii la reparația încălțămintei. Pe locul trei, apar surprinzător operatorii de centrale nucleare cu aproape -33%, fapt legat de migrarea spre energia eoliană și solară.

Ca număr absolut, cele mai mari pierderi vor fi în serviciul de secretariat administrativ-executiv, unde vor dispărea peste 100.000 de locuri de muncă, potrivit rezultatelor analizei.

În general, 8 din cele 20 de joburi în declin sunt în domeniul asistenței la oficiu și suport administrativ. În prezent, persoanele din această categorie constituie aproape 13% din personalul angajat oficial în SUA.

Citiți și: 
Belgia vrea să comprime săptămâna de lucru în 4 zile

Autorii raportului precizează că vor fi afectate multe locuri de muncă în sectorul productiv și servicii, inclusiv vânzări, și cauza principală este automatizarea proceselor de lucru. Nu este departe până la dispariția totală a dactilografilor – programele existente învață repede să convertească înregistrările audio în text.

Lucrurile nu sunt, însă, atât de pesimiste precum par la prima vedere. În timp ce unele ocupații dispar, altele noi apar. Singura problemă este că unele profesii noi trebuie învățate de la zero. Educatia va fi factorul principal care va influența remunerarea – un nivel academic mai mare înseamnă un salariu mai atractiv.

De notat că proiecțiile pentru piața americană a muncii vor fi valabile și pentru Europa și țările dezvoltate din Asia, grație nivelului tehnologic mai mult sau mai puțin asemănător.

Un studiu al pieței muncii în anul 2022, efectuat de firma de sondaje McKinsey, relevă că întreprinderile industriale americane sunt dispuse să investească masiv în robotizare și automatizare.

PUBLICITATE