Blestemul lui Tamerlan și superstițiile lui Stalin

Cum deschiderea unui mormânt medieval a coincis cu începutul unei tragedii și reînhumarea a marcat 81 de ani în urmă un moment de cotitură în cel de-al doilea război mondial.

Timur Lenk, zis și Teimur, dar cunoscut cel mai bine ca Tamerlan, este liderul care în secolul 14 a cucerit cel mai vast teritoriu din istorie, cu excepția regelui macedonian Alexandru cel Mare. Unii istorici pretind că a fost cel mai crud și sângeros conducător de stat care a trăit vreo-dată, responsabil de moartea unui număr record de oameni.

Harta imperiului lui Tamerlan.

Cuceririle vaste ale lui Tamerlan în Asia și Europa și prețul mizerabil pus pe viața umană au fost, probabil, apreciate înalt de dictatorul sovietic Iosif Stalin, un alt iubitor de teritorii străine și cel mai mare tiran al secolului 21. Doar astfel ar putea fi explicat ordinul lui Stalin de a deschide mormântul lui Tamerlan în Samarkand și de a încerca reconstruirea fizică a chipului hanului.

O expediție trimisă din Moscova a descins la Samarkand, oraș în actualul Uzbekistan, în prima jumătate a lunii iunie 1941. Membrii ei au localizat mormântul familiei hanului și, după ce au scos rămășițele fiilor lui, pe 19 iunie au dezgropat și oasele lui Tamerlan.

Mihail Gherasimov și colegii lui examinează craniul lui Tamerlan.

Localnicii au protestat vehement în legătură cu săpăturile arheologice efectuate de savanții sovietiși și i-au avertizat pe antropologi că cei care au perturbat ”liniștea” hanului vor fi blestemați.

Potrivit legendei, pe una din pietrele funerare era gravat un text ce literalmente se traduce în felul următor: ”Când mă voi ridica dintre morți, lumea se va cutremura”. Echipa trimisă de Stalin nu i-a atras mare atenție sau a interpretat-o drept o încercare de a ține cât mai departe prădătorii de morminte.

Peste două zile, pe 22 iunie 1941, Germania Nazistă a lansat o invazie la scară largă în Uniunea Sovietică.

Înapoi în mormânt

Cu toate acestea, cercetările au continuat lucrul și unul dintre participanții la expediție, Mihail Gherasimov, un ilustru savant rus, a reușit să reconstituie figura lui Tamerlan în baza craniului răposatului. Reconstrucția facială după configurația craniului și astăzi se numește ”metoda lui Gherasimov”. În timpul examinării osemintelor s-a stabilit, printre altele, că liderul mongolilor și numeroaselor triburi turcice avea înălțimea de 172 cm și schiopăta puternic la un picior.

Reconstituirea facială în baza craniului după metoda lui Gherasimov.

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment