Cum un designer de modă a păcălit un sistem de recunoaștere facială


Deși modelele nu purtau măști, inteligența artificială a concluzionat că este vorba de animale sălbatice.

O firmă italiană de design vestimentar a reușit să păcălească un sistem neural de recunoaștere facială datorită produselor neobișnuite. Capable, care are sediul în orașul Turin, a derutat inteligența artificială YOLO cu ajutorul hainelor pestrițe în stil african, deși modelele nu purtau măști. 

Potrivit publicației NewAtlas, puloverele și tricourile purtate de modelele angajate de Capable nu sunt tocmai mostre de îmbrăcăminte casual și dau impresia că oamenii sunt îmbrăcați în blănuri de animale. Din acest motiv, algoritmii YOLO au interpretat că umanii pe care îi ”vede” sunt, de fapt, animale sălbatice. 

Citiți și: 
[video] Vestimentație din spray sau în ce și-a îmbrăcat modelul o firmă pariziană

În prezent, persoanele care nu vor să fie recunoscute de autorități sau companiile care folosesc camere de supraveghere își pun mască pe față, care ascund trăsăturile feței și fac imposibilă sau dificilă aflarea identității.

Designerii au demonstrat că se poate de zăpăcit inteligența artificială și fără mască, cu ajutorul colecției ”Manifesto”.

YOLO a considerat că ființele înregistrate, chiar dacă au conturul unui corp uman, sunt, în realitate, zebre, girafe sau câini, și a stopat procesul de recunoaștere facială. Și asta pentru că identificarea tipului de ființă are prioritate asupra detalierii, lucru încorporat adânc în codul mașinilor.

De notat că soluția creativă a celor de la Capable nu va funcționa veșnic, deoarece mașinile dotate cu inteligență artificială nu stau pe loc – ele învață tot timpul, fără pauze pentru odihnă sau mâncare.

De asemenea, nu este clar cum ar reacționa alte sisteme de recunoaștere facială. YOLO, potrivit dezvoltatorului, este un proiect individual. 

Modelul de pulover tricotat de Capable (în imaginea la articol) se vinde la prețul de 420 euro.