Câte armate private există în Federația Rusă, cine le controlează și care este misiunea lor

Deși sunt interzise prin lege, armatele private participă activ la războiul pe teritoriul Ucrainei.

Compania militară privată “Vagner”, cunoscută mai ales pentru atrocitățile comise în Siria și unele țări africane, și fiind acum una din forțele Kremlinului implicate în războiul din Ucraina, nu este singura armată privată rusă. Înființată de Evgheni Prigojin, un fost deținut condamnat pentru fraudă, jaf și furt calificat, iar în prezent oligarh apropiat președintelui Vladimir Putin, “Vagner” este formată din foști militari profesioniști și deținuți condamnați pentru crime grave. Ultimii reprezintă între 70% și 80% din contingentul “Vagner”, care număra circa 40.000 la sfârșitul anului trecut. Compania a fost înființată în anul 2013.

Jurnaliștii de investigație și serviciile de securitate ucrainene au constituit un tablou detaliat al structurii armatelor private ruse, adunând informații despre fondatorii lor și misiunile încredintate în acest răsboi. Datele au fost acumulate de la interogările prizonierilor ruși, interceptările canalelor de comunicare, din surse deschise mass media și de la insideri din Moscova.

Concurenții pe piața morții

Formal, “Vagner”-ul lui Prigojin se ocupă de paza obiectelor comerciale și guvernamentale, iar de facto participă la acțiuni militare, jefuiește oamenii de afaceri, elimină concurența, efectuează operațiuni de racket. După capturarea unor localități în Ucraina, vagneroviștii, ca regulă, sechestrează bunurile publice și particulare în favoarea superiorilor. “Vagner” este finanțat de Prigojin și parțial din bugetul de stat al Rusiei.

Evgheni Prigojin în timpul campaniei de recrutare a deținuților pentru ”Vagner”. Imagine: FSIN

Disidenții ruși, care au fost forțați să emigreze, susțin că Prigojin este, de fapt, un ”portofel” neoficial al președintelui Putin, un gestionar al banilor dictatorului, și, astfel, ”Vagner” aparține, de facto, liderului de la Kremlin. Astfel, Vladimir Putin ar putea fi persoana care controlează cea mai mare armată privată din lume.

O forță privată mai mare în Rusia are doar Ramzan Kadârov, liderul Ceceniei, dacă acceptăm argumentul că armata cecenă este mai mult o gardă loială personală decât o armată întreținută pe bani publici.  

O altă forță de același gen este gruparea ”Patriot”, înființată și condusă de actualul ministru al Apărării Serghei Șoigu.

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment