Un sistem planetar mort, găsit la doar 90 ani-lumină de Sistemul Solar


Astronomii au descoperit o previzualizare sumbră a viitorului probabil al Pământului.

Cercetătorii Universității Warwick din Marea Britanie au anunțat descoperirea unui sistem stelar binar, care a fost distrus peste 10 miliarde de ani în urmă.

Steaua din centrul sistemului, denumită WDJ2147-4035, este o pitică albă la distanța de 90 de ani-lumină de Sistemul Solar, care – explodând după ce a consumat combustibilul – a distrus întregul sistem, inclusiv planetele din jur, se spune într-un studiu publicat în revista de știință ”Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”. 

Universitatea Warwick a menționat într-un comunicat că cercetătorii ei au descoperit, de fapt, cele mai vechi rămășițe de sistem planetar în galaxia Calea Lactee, poluată cu bucăți de planete cu scoarță solidă. 

Astronomii instituției au determinat cu ajutorul datelor spectroscopice și fotometrice că steaua WDJ2147-4035 are vârsta de circa 10,7 miliarde de ani, dintre care 10,2 miliarde este în stare de răcire, adică pitică albă.

Ei au stabilit că steaua conține urme de sodiu, litiu, potasiu și probabil carbon – o dovadă că ea a ”cinat” cu corpuri planetare.

A doua stea a sistemului respectiv, tot o pitică albă cu denumirea WDJ1922+0233, este poluată puternic de materiale care au compoziția similară cu crusta continentală a Pământului, fapt care i-a intrigat la maxim pe astronomii Warwick. Metalele descoperite vorbesc despre faptul că planeta care ne găzduiește nu este unică în Calea Lactee și că în galaxia noastră ar putea exista sute de milioane de planete similare.

Citiți și: 
Simulările arată că dispariția oxigenului pe Pământ este un viitor cert

Asta ar putea fi o veste bună pentru viitorii exploratori ai cosmosului. Partea proastă este că modelele de evoluție a Sistemului Solar anticipează o soartă similară cu sistemul planetar descoperit în vecinătatea imediată – Soarele nostru, care are 4,6 miliarde de ani, va deveni un gigant roșu în circa 5 miliarde de ani, distrugând 4 cele mai apropiate planete, după care se va transforma într-o pitică albă și va exploda în supernova peste alte 5 miliarde de ani.

PUBLICITATE