De ce China a schimbat macazul și cere încetarea războiului ruso-ucrainean?


Răspunsul ar putea fi viitoarea reconstrucție a Ucrainei.

După aproape un an de ”abțineri” privind condamnarea agresiunii ruse în Ucraina și neutralitate față de conflictul ruso-ucrainean, Beijingul oficial a schimbat tonalitatea și a cerut în premieră Rusiei ”să înceteze focul imediat” și să înceapă tratativele de pace cu Ucraina.

Ambasadorul republicii populare la ONU, Zhang Jun, a declarat în cadrul ședinței recente a Consiliului de Securitate că la negocierile de pace ar trebui să participe și Occidentul – SUA, UE și NATO – iar părțile ar trebui să elaboreze o nouă arhitectură a securității, în condițiile respectării necondiționate a suveranității naționale și integrității teritoriale a statelor.

Un mesaj similar a fost transmis de Wang Yi, șeful cancelariei comisiei pentru afaceri externe în cadrul Comitetului Central al Partidui Comunist Chinez. Acesta a anunțat în timpul Conferinței de Securitate din Munhen, Germania, care a avut loc în perioada 17-19 februarie 2023, că guvernul de la Beijing pregătește un plan de reglementare a conflictului (China încă refuză să numească războiul război), pe care îl va prezenta participanților la negocieri. 

Publicația ”Financial Times” notează, cu referire la surse oficiale chineze, că liderii de la Beijing ”nu mai au încredere în conducerea de la Kremlin” și că anticipează înfrângerea Rusiei în război.

Noul vector al poziției oficiale este, de fapt, o ajustare a politicii externe la succesele ucrainenilor, în condițiile în care China se aștepta la o victorie rapidă a rușilor și participarea la reconstrucția țării în colaborare cu regimul-marionetă din Kiev, sub auspiciile Moscovei.

Când a devenit clar că Ucraina va rezista și va păstra cursul euro-atlantic, China a decis să se implice ca mediator, îmbunătățind relațiile cu SUA și UE și păstrând totodată obiectivul de participare la reconstrucția economică a țării.

Circumstanțele s-au schimbat și China a decis să rămână în aceeași barcă cu învingătorii, sugerează comentatorii. Experții estimează că, după sfârșitul războiului, Ucraina se va transformă în cel mai mare șantier al lumii, pentru cel puțin un deceniu. Investițiile în reconstrucția țării se vor cifra la sute de miliarde de euro.