Amazon finanțează o fermă de alge marine pentru a diminua dioxidul de carbon


Este primul proiect la scară comercială, care ar putea produce 6 tone de alge în primul an de activitate.

Miliardarul Jeff Bezos a alocat resurse importante pentru dezvoltarea celei mai mari ferme de alge marine, crescute în scop comercial și pentru eliminarea dioxidului de carbon din apă.

Ferma se află în Marea Nordului, în spațiile dintre turbinele eoliene, și este gestionată de organizația nonprofit North Sea Farmers (NSF), potrivit unui anunț pe blogul companiei Amazon. 

”Prin amplasarea fermei într-un spațiu anterior gol între turbine, proiectul poate extinde cultivarea algelor marine în Marea Nordului, unde există un deficit de spațiu.

[…] Dacă agricultura de alge marine s-ar extinde pentru a ocupa întregul spațiu ocupat de parcuri eoliene, estimat la aproximativ 1 milion de hectare până în 2040, volumul de CO2 ce ar putea fi redus ar constitui milioane de tone anual”, se spune în comunicat.

Proiectul finanțat de Amazon cu 1,5 milioane de euro urmează să intre în faza operațională până la sfârșitul anului curent. NSF întrunește un consorțium de cercetători și oameni de știință preocupați de mediu.

Anterior Amazon a creat Fondul Climatic ”Right Now” în valoare de 100 milioane de dolari SUA pentru combaterea efectului de seră, identificarea soluțiilor de conservare a naturii și reconstrucția ecosistemelor.

Întitulat ”North Sea Farm 1”, proiectul din Marea Nordului prevede construcția și amenajarea unei plantații de alge marine pe o suprafață de 10 hectare. Autorii proiectului speră să cultive cel puțin 6.000 kg de alge în primul an de activitate. Algele marine contribuie substanțial la eliminarea dioxidului de carbon din apă și savanții vor desfățura în paralel experimente pentru a estima potențialul metodei respective.

Algele mature vor fi recoltate pentru industria de alimentare.