[video] Liniile stranii din inelele Saturnului anunță începutul unui nou anotimp


”Hubble” a surprins fenomenul cu spițele, dar știința încă nu le poate explica.

Imaginile trimise pe Pământ de telescopul spațial ”Hubble” arată că planeta Saturn intră într-un nou anotimp și asta se datorează așa-numitelor ”spițe” care au apărut în inelele gigantului gazos.

Datorită axei sale înclinate, Saturn are patru anotimpuri, ca și planeta noastră, și fiecare dintre ele durează 7 ani pământești. În timpul echinocțiului, inelele se înclină spre Soare și sunt ”tăiate” de spițe temporare, cauza cărora și variabilitatea sezonieră încă nu au fost explicate pe deplin.

NASA notează într-un comunicat că forma și umbrirea spițelor variază – ele pot apărea deschise sau întunecate, în funcție de unghiul de vizualizare și, uneori, par mai mult ca niște pete decât forme clasice de spițe radiale.

Ele nu durează mult, dar pe măsură ce echinocțiul de toamnă al planetei se apropie de data de 6 mai 2025, numărul lor va crește. 

Oamenii de știință încă nu sunt siguri care este cauza și natura spițelor. Se suspectează că sunt materie de inel cu încărcătură electrică temporară încărcat, în stare de levitație datorită interacțiunii dintre câmpul magnetic al Saturnului și vântul solar, dar această ipoteză nu a fost confirmată deocamdată.

Fenomenul dat, care pe Pământ declanșează aurora boreală, poate împinge particulele de gheață din cele mai mici inele ale planetei deasupra restului inelelor, făcându-le să apară ca umbre trecătoare în imaginile imortalizate de ”Hubble”.

Pentru prima dată, caracteristicile respective au fost observate la începutul anilor 80 ai secolului trecut, grație misiunii ”Voyager” a Agenției Naționale pentru Aeronautică din SUA (NASA).

În pofida faptului că sonda ”Cassini” a patrulat ani buni gigantul gazos și a furnizat date prețioase pe Pământ, astronomii nu pot anticipa începutul sau durata sezonului cu spițe.