Super-inteligența artificială, noua jucărie a oamenilor. Cronologia evoluției

O scurtă incursiune în viitorul probabil al relațiilor cu algoritmii care ”gândesc” mai eficient decât noi.

Atunci când vorbim despre inteligența artificială, majoritatea oamenilor își imaginează roboți care ne deservesc umil sau care au scăpat de sub control și încearcă să lichideze specia Homo Sapiens. Este o abordare mult prea simplistă, care, însă, nu exclude și o astfel de realitate.

Cert este că inteligența artificială (IA), care într-un timp relativ scurt – gen 5-10 ani – va deveni omniprezentă și atotștiutoare, va schimba umanitatea și planeta într-un mod inemaginabil pentru noi.

Citiți și: 
Al patrulea război mondial. Partea 1: Începutul

News-Cafe.eu a consultat câteva surse de încredere (a se vedea la sfârșit) pentru a compila o cronologie a evoluției IA și evenimentelor sau fenomenelor legate de dezvoltarea ei în următorii 100 de ani. Termenele indicate mai jos sunt aproximative și speculative.

- 2026: Oamenii poartă conversații cu chatboturi și consultă experți IA într-o manieră naturală. IA învață repede și găsește instantaneu răspunsuri la întrebări din toate domeniile vieții. Prin intermediul unor dispozitive speciale oamenii își pot intensifica unele capacități fizice și cognitive.

- 2027: Mijloacele de transport devin vehicule conduse de auto-pilot – inteligență artificială care controlează procesul de conducere și ia decizii în mod independent. Permisul de conducere nu mai este necesar pentru astfel de vehicule. IA ajută băncilor să ia decizii care le sporește dramatic profitul.

- 2028: Planificarea urbană începe să fie acceptată în condițiile ”smart city” (oraș inteligent). Sunt făcute publice succesele în combaterea cancerului, Alzheimer, Parkinson și altor boli psiho-neurologice.

- 2030: Apariția asistenților virtuali în diverse domenii, crearea avatarurilor digitale personale (identități) pentru oameni. IA învață să copie și să mimeze oamenii vii, înlocuindu-i la solicitare în cazurile autorizate de oameni.

Citiți și: 
Un chatbot cu inteligență artificială are ambiția să răspundă la toate întrebările Universului

- 2035: Internetul lucrurilor devine realitate – toate dispozitivele pot fi conectate la inteligența artificială și comunică cu oamenii. Realitatea virtuală și augmentată sunt utilizate în activitățile legate de educație, medicină, business, etc. Sexul virtual și fizic cu mașinile devine forma preferată de interacțiune intimă.

- 2040: Metaversele devin imperii virtuale unde tot mai mulți oameni se refugiază de la realitatea naturală. Jocurile video sunt conectate la creierul jucătorului pentru a-i spori senzațiile de plăcere. IA generează scenarii în timpul jocului și le adaptează în dependență de experiența utilizatorului.

- 2040: Majoritatea afacerilor și serviciilor publice sunt integrate în metaverse. IA corectează erorile de programare umane și începe programarea în regim autonom.

- 2040-45: Computerul cuantic produce descoperiri extraordinare în științele naturii. Calculele unor ecuații complicate și evenimente anticipate se fac în câteva secunde în loc de mii de ani. Apar noi tipuri de materiale.

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment