Ce s-a întâmplat cu pensiile investite de australieni în criptomonede


Mii de contribuabili au învățat o lecție dură a pieței valorilor digitale decentralizate.

Circa 600 de milioane de dolari australieni (403 milioane USD) s-au dus pe apa sâmbetei în anul trecut după ce câteva mii de contribuabili din Australia au decis să investească banii din fondurile de pensii autogestionate în criptomonede (FPA).

FPA diferă de fondurile de pensii tradiționale prin faptul că depunătorii aleg singuri în ce valori sau operațiuni urmează să fie investiți banii alocați pentru pensii, spre deosebire de fondurile de stat și private administrate de profesioniști. Potrivit Reuters, FPA reprezintă a patra parte din întregul fond de pensii în Australia, estimat la echivalentul a 2,29 trilioane de dolari SUA. 

În anul fiscal 2021, australienii au pariat pe criptovalute o sumă totală de 1,4 miliarde de dolari locali (940 milioane USD), majoritatea în bitcoin, care a pierdut în medie 40% din valoare în perioada fiscală următoare.

Australia are o legislație permisivă în privința operațiilor cu criptovalute, ceea ce înseamnă că autoritățile nu pot restricționa investițiile în aceste valori și viitorii pensionari trebuie să-și asume toate riscurile legate de activitatea pe piața cripto.

Datele Statista arată că în anul 2022 peste 25% din australieni erau în posesia uneia sau câtorva criptovalute.