[video] Savanții au inventat ”gheața” gelatinoasă care nu se topește


Noul material pentru păstrarea la rece a produselor alimentare ar putea transforma sectorul de catering.

O echipă de savanți condusă de Gang Sun, profesor la Facultatea de Inginerie Biologică și Agricolă în cadrul Universității din California, Davis, a depus o cerere de patentare a unei invenții cu privire la un material gelatinos capabil să păstreze temperaturi joase timp de 13 ore.

După 13 ore materialul în formă de cuburi poate fi pus în congelator și ulterior reutilizat, după spălare.

Materialul a fost prezentat în formă de cuburi compostabile moi, anti-microbiale, fără plastic, care nu se topește și previne contaminarea încrucișată și poate fi obținut în orice altă formă și dimensiuni.

Avantajul este posibilitatea de a reutiliza cuburile, ceea ce nu este cazul cu gheața adevărată, din care după topire se alege apa. Materialul conține peste 90% apă, iar restul sunt componente pentru reținerea temperaturii și stabilitatea structurii.

Cuburile pot sa-și schimbe culoare în dependență de temperatură.

Deși compoziția noului material nu a fost făcută publică, cercetătorii au menționat că vor utiliza deșeuri agricole sau produse secundare în calitate de component de răcire.

Autorul ideei sunt Luxin Wang, profesor asociat la aceeași facultate, și Jiahan Zou, doctorandă la aceeași instituție, care a lucrat la proiect timp de doi ani, cu susținerea financiară a Institutului Național pentru Alimentație și Agricultură din SUA.

Inspirația pentru proiect a venit după ce cercetătorii au văzut cantitatea de gheață folosită la fabricile de procesare a peștelui și contaminarea încrucișată pe care apa de topire ar putea s-o răspândească la contactul cu produsele sau după scurgerea în canalizație.

De asemenea, ei au descoperit mucegai în pachetele din plastic în care se păstrează gheața pentru produsele livrate în containere.

După patentarea invenției, autorii cercetării, care a fost publicată în revista de știință ”Sustainable Chemistry & Engineering”, vor produce cuburile gelatinoase în scopuri comerciale, sperând că vor fi întrebate în gospodării, întreprinderile din industria alimentară, companiile de transport și fermieri.