O companie de cercetări medicale a transplantat o ureche imprimată în format 3D


Materialul generativ a fost extras din țesutul pacientei.

O echipă de oameni de știință angajați la compania de cercetări medicale 3DBio Therapeutics a transplantat cu succes o ureche obținută prin imprimarea tridimensională în baza celulelor pacientei. 

Compania a subliniat într-un comunicat că este prima căreia i-a reușit să imprime, apoi să atașeze de cap o uchere din țesut viu obținut prin bioinginerie. 

Cercetarea și operația de reconstrucție în cadrul etapei de studii clinice au fost realizate cu susținerea Institutului oentru Deformări Congenitale a Urechii și au fost autorizate de Administrația Federală a Medicamentului din SUA.

Pacienta de 20 de ani, numele căreia nu este divulgat, s-a născut cu o ureche mică, malformată, din cauza unei boli rare numite microtia. Noua ureche s-a prins reușit și va continua să crească, generând un nou țesut cartilaginos.

Pentru imprimare a fost suficient jumătate de gram de celule recoltate de la femeie; acestea au fost clonate până la câteva miliarde, după care o imprimantă specială 3D a așezat strat după strat, cu ramificațiile nervoase și sangvine, până savanții au obținut ”geamănul” urechii sănătoase.

În total sunt 11 pacienți implicați în etapa de studii clinice.

Dacă tehnologia folosită de 3DBio Therapeutics va produce rezultatele așteptate, compania va începe cercetări privind imprimarea altor părți de corp, gen discul intervertebral sau nas.