[video] După 19 încercări, două avioane de vânătoare rusești au doborât o dronă americană


Incidentul – primul de acest gen în istorie – a avut loc în spațiul internațional de asupra Mării Negre.

Două avioane de vânătoare Su-27, aparținând forțelor aeriene ale Federației Ruse, au interceptat și au urmărit o dronă militară americană timp de 30-40 de minute, după care au avariat-o în mod intenționat și ea s-a prăbușit în apă.

Incidentul a avut loc în dimineața zilei de 14 martie 2023, în spațiul de asupra apelor internaționale din Marea Neagră, la cca 120 km (75 mile) de peninsula Crimeea, a confirmat Departamentul Apărării al SUA. 

Potrivit Pentagonului, drona fără echipaj, teleghidată, de tip ”MQ-9 Reaper” efectua un zbor de rutină pentru colectarea de informații. Avioanele rusești au manevrat în jurul acesteia și au aruncat combustibil în calea ei. Unele surse media pretind că piloții ruși au virat de 19 ori în jurul dronei înainte de a-i deteriora elicea – aceasta fiind cauza pentru care ”s-a decis ca aparatul să fie scufundat”.

Oficialitățile SUA au acuzat militarii ruși de acțiuni „nechibzuite, nesănătoase din punct de vedere ecologic și neprofesioniste”.

Incidentul a fost confirmat și de Ministerul Apărării de la Moscova, care a menționat că drona a intrat ilegal în zona declarată de Rusia drept ”teatru operațiunii militare speciale”. Aviația rusă a postat și o înregistrare video a interceptării.

Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a fost chemat la Departamentul de Stat pentru a oferi explicații oficiale. El a declarat presei că incidentul este ”regretabil” și că Rusia nu-și dorește o confruntare armată cu SUA, dar a reiterat că ”autoritățile ruse au avertizat toată lumea [după invazia în Ucraină] să evite ”teatrul operațiunilor militare”.

De notat că, în conformitate cu convenția ONU ce delimitează teritoriile suverane, apele teritoriale ale statelor se întind la 12 mile (22 km) de la linia de coastă.

Militarii ruși au efectuat zeci de manevre similare vizând forțele navale și aeriene NATO în anii trecuți, dar este pentru prima dată când rușii și americanii au intrat în contact fizic direct.

Deocamdată nu este clar dacă incidentul, care a fost provocat premeditat, va fi categorisit drept atac împotriva unui stat NATO și care vor fi consecințele.

Unii comentatori s-au grăbit să califice incidentul drept ”o încercare a lui Putin de a testa nervii NATO”.

Costul unei drone ”MQ-9 Reaper” se ridică la 30 milioane USD. 

Mai jos este o animație a evoluției probabile a incidentului.