Finlanda a fost, din nou, desemnată țara cu cei mai fericiți oameni din lume


Națiunile democratice au, în general, populații mai fericite, iar scandinavii se bucură de cea mai bună calitate a vieții.

Finlanda, o țară scandinavă cu o populație de 5,5 milioane de oameni, este patria celor mai fericiți oameni pe planetă, potrivit Raportului mondial cu privire la fericire (World Happiness Report), publicat pe 20 martie 2023, de Ziua internațională a fericirii. Finlanda, care a acumulat numărul maxim de puncte (peste 7,8), deține titlul de campioană a fericirii pentru al 6-a an consecutiv. 

Pe locul 2 în clasament este Danemarca, iar pe 3 Islanda. În top 10 se regăsesc toate statele scandinave, Suedia fiind pe locul 6, iar Norvegia pe locul 7. 

Ca și în anul curent, scandinavii se aflau în top 10 țări cu cel mai bun trai.

România, cu aproape 6,6 puncte, și-a adjudecat locul 24, între Costa Rica (23) și Singapore (25), iar Republica Moldova s-a plasat pe locul 63, între Kîrgîzstan și China.

În raportul publicat în 2022, România se afla pe locul 28, iar Republica Moldova pe locul 62.

La celălalt capăt, Afganistan și Liban împart ultimul și, respectiv, penultimul loc din tabel, fiind țări cu cei mai nefericiți oameni. În 2022, cele două state au fost pe aceleași poziții. Lista ”codașilor” este dominată de țările africane.

Autorii raportului notează că percepțiile privind satisfacția de viață și nivelul de fericire nu au suferit semnificativ din cauza pandemiei Covid sau a crizelor economice din ultimii trei ani. Ucraina, în pofida războiului, s-a ridicat cu 6 trepte, până la locul 92, într-un clasament ce cuprinde 137 de țări. În anul trecut, țara vecină s-a situat pe locul 98, într-un clasament cu 146 de țări.

În mod surprinzător, în Federația Rusă gradul de satisfacție personală de viață a crescut timp de un an cu peste 0,2 puncte, iar colosul euroasiatic a avansat de la locul 80 în 2022 la 70 în 2023.

Raportul cu privire la fericire este un produs al Rețelei de Soluții pentru Dezvoltarea Durabilă (Sustainable Development Solutions Network) din SUA, care angajează în fiecare an un grup de experți independenți, începând cu 2012, pentru a măsura gradul de satisfacție a oamenilor de viață la scară globală.

Analiza datelor se bazează, de asemenea, pe o serie de variabile, inclusiv PIB-ul național, susținerea socială din partea guvernului, speranța de viață, libertățile personale, generozitatea și indicele corupției.

Pentru ultimul raport, în premieră a fost analizat și conținutul postat în social media.

Rezultatele acestei cercetări sugerează că statele cu regim democratic, unde drepturile omului și libertățile civile sunt respectate, au populații mai fericite.