[video] O universitate a construit un robot-fotbalist pentru participarea la RoboCup 2023


Inginerii se laudă că ARTEMIS este un viitor star, ”capabil să-l depășească pe Messi”.

Spoiler: deși robotul pe rol de fotbalist ar putea demonstra o performanță decentă pe teren pentru cineva făcut din cipuri, cabluri și carcasă din metal și plastic, este puțin probabil ca mașinăria umanoidă să-l bată vreo dată pe legendarul Lionel Messi.

Studenții Școlii de Inginerie a Universității California din Los Angeles și cercetătorii Laboratorului de Robotică și Mecanisme din cadrul aceleiași instituții au construit un robot cu statura unui om mediu pentru participarea la cupa roboților la fotbal în perioada reuniunii internaționale de robotică ”RoboCup 2023”, care va avea loc în iulie curent în orașul francez Bordeaux. 

Citiți și: 
[2 video] Cum se descurcă un robot biped pe șantierul de construcții

Denumit ”ARTEMIS” (Advanced Robotic Technology for Enhanced Mobility and Improved Stability), robotul are înălțimea puțin peste 1,2 metri și greutatea de 38,5 kilograme. Este capabil să meargă, să sară și să alerge în ritm temperat pe teren accidentat, și poate menține echilibrul și stabilitatea atunci când este împins.

ARTEMIS se deplasează cu viteza maximă de 2,1 metri pe secundă, fapt ce îl face cel mai rapid robot umanoid.

În lume există doar doi roboți din aceeași categorie care pot concura la alergare, notează universitatea într-un comunicat pe situl Școlii de Inginerie. 

Inovația majoră a robotului ARTEMIS este că actuatoarele responsabile de acțiune - dispozitive care generează mișcare din energie - au fost proiectate pentru a se comporta ca mușchii biologici. Sunt elastice și controlate de forță, spre deosebire de actuatoarele rigide, controlate de poziție, pe care le au majoritatea roboților.

Totodată, actuatoarele sunt puse în mișcare de electricitate, nu hidraulică, care folosește diferența în presiunea fluidelor, ceea ce îl face mai puțin gălăgios și mai eficient.

Robotul are zeci de senzori, inclusiv la ”picioare”, și camere conectate la unitatea de procesare și orientare, care îl ajută să ia decizii rapide cu privire la obstacole, viteza de deplasare, forța și direcția loviturilor.

Laboratorului de Robotică și Mecanisme au dezvoltat până în prezent cinci roboți (ARTEMIS este al 6-a), cu care a câștigat 5 competiții internaționale. Aceștia sunt:

  • DARwIn-OP (Dynamic Anthropomorphic Robot with Intelligence-Open Platform), 2010.
  • CHARLI (Cognitive Humanoid Autonomous Robot with Learning Intelligence), 2011.
  • THOR (Tactical Humanoid Operations Robot), 2013.
  • SAFFiR (Shipboard Autonomous Fire Fighting Robot), 2014.
  • BRUCE (Bipedal Robot Unit with Compliance Enhanced), 2022.

ARTEMIS a fost construit datorită donațiilor din partea a 232 de persoane private ($118.000) prin intermediul platformelor de crowdfunding și a unei finanțări nerambursabile din partea Oficiului pentru Cercetări Navale din SUA.

Mai în glumă, mai în serios, inginerii din spatele robotului se laudă că acesta este ”capabil să-l depășească pe Lionel Messi”, fotbalistul argentinian profesionist care în prezent joacă pentru clubul Paris Saint-Germain. Fanii vor putea confirma sau infirma justețea acestei reclame în iulie 2023. Redacția News-Cafe.eu nu a fost convinsă după ce a privit înregistrarea video de mai jos, deși reziliența robotului impresionează.

În limba greacă Artemis este numele zeiței vânatului, faunei, castității și nașterii.

(Da, inginerii se referă la robotul ARTEMIS drept ”mașină de gen femenin”).